Dode en gewonden bij explosie Benghazi - geweld Libië neemt toe

Een auto nadat een bom is afgegaan - waarbij de bestuurder om het leven kwam - in Benghazi afgelopen donderdag.
Een auto nadat een bom is afgegaan - waarbij de bestuurder om het leven kwam - in Benghazi afgelopen donderdag. Foto: Reuters / Esam Omran Al-Fetori

Bij een explosie van een autobom in de Libische stad Benghazi is iemand om het leven gekomen. Vijf mensen raakten gewond. De veiligheidssituatie in Libië is de afgelopen maanden aanzienlijk verslechterd.

Dat schrijft persbureau Reuters. De autobom ging af op de begrafenis van een vermoorde legerofficier. Hij kwam om het leven door een bom die onder zijn auto was geplaatst. Toen familie en vrienden vanmorgen bijeenkwamen voor zijn begrafenis, ging een nieuwe bom af in de menigte.

Libië steeds onveiliger

In Libië is het geweld de afgelopen tijd toegenomen. In hoofdstad Tripoli waren vorige maand de zwaarste gevechten tussen milities sinds maanden. Deze week werd een Amerikaanse leraar doodgeschoten in Benghazi.

De meeste landen hebben hun ambassades in Benghazi gesloten na een serie aanvallen en enkele buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten geschrapt. Vorig jaar kwamen in Benghazi een Amerikaanse ambassadeur en drie andere Amerikanen om door een aanval van islamieten op het consulaat.

    • Mirjam Remie