Trojka schort Griekse inspectie op - dit jaar geen nieuwe lening

De Griekse premier Antonis Samaras krijgt applaus nadat hij de begroting voor volgend jaar door het parlement heeft geloodst. Met de trojka is hij het nog niet eens.
De Griekse premier Antonis Samaras krijgt applaus nadat hij de begroting voor volgend jaar door het parlement heeft geloodst. Met de trojka is hij het nog niet eens. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

In Griekenland is vannacht de begroting voor 2014 goedgekeurd, maar het land krijgt dit jaar geen nieuwe noodlening. Een onderhandelingsteam van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie heeft de missie in Athene opgeschort. De trojka is ontevreden over de resultaten van de Grieken en gaat pas in januari weer naar Griekenland, zo wordt gemeld in een gezamenlijke verklaring.

“De technische discussies gaan komende week voort in Athene en we hopen dat de onderhandelaars in januari naar Athene kunnen komen, als de autoriteiten vooruitgang hebben geboekt bij het uitvoeren van hervormingen.”

Nieuwe begroting ‘eerste beslissende stap’

Volgens de Griekse premier Antonis Samaras heeft zijn land vier van de vijf doelstellingen dit jaar gehaald. Alleen de werkloosheid bleef nog boven de 27 procent steken. De begroting zou echter een klein overschot van achthonderd miljoen euro vertonen, voor het eerst in tientallen jaren. Het overschot zou in 2014 moeten groeien tot drie miljard euro.

Het parlement keurde de begroting goed na een debat van drie dagen. Premier Samaras sprak aan het einde van het debat van de ‘eerste beslissende stap die een einde moet maken aan de reddingsoperatie’. De begroting, die het land volgens het kabinet uit een zes jaar durende recessie moet trekken, werd aangenomen met 153 tegen 142 stemmen.

Griekenland voorzitter EU

De trojka betwist deze cijfers echter en reist volgende week niet af naar Griekenland, liet een woordvoerder zaterdagavond weten. IMF, ECB en Europese Commissie willen een nieuwe noodlening van tien miljard euro pas verstrekken wanneer Griekenland zijn begroting op orde heeft.

De Grieken ontvingen tot nu toe meer dan 240 miljard euro om te voorkomen dat het land failliet ging. Athene wilde de onderhandelingen afronden voor 1 januari, omdat Griekenland dan voor een half jaar het voorzitterschap van de EU op zich neemt.