Desi Bouterse reist naar Zuid-Afrika voor begrafenis Mandela

Foto ANP / Edward Troon

President Desi Bouterse van Suriname reist naar Zuid-Afrika naar aanleiding van het overlijden van Nelson Mandela. Hij woont dinsdag een herdenkingsdienst bij als voorzitter van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties. Dat meldt persbureau Novum.

Het is de eerste keer sinds de arrestatie van zoon Dino Bouterse, eind augustus in Panama, dat het Surinaamse staatshoofd naar het buitenland reist. Bouterse junior staat momenteel terecht in de Verenigde Staten, waar hij wordt verdacht van drugssmokkel, wapenhandel en terrorisme. Na de aanhouding van zijn zoon werd gespeculeerd of president Bouterse nog wel naar het buitenland zou durven reizen.

‘Bang voor aanhouding

De aanhouding van Dino heeft de reputatie van Suriname en van president Bouterse in de Verenigde Staten ernstig beschadigd. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA heeft hard bewijs dat de Surinaamse president Desi Bouterse in de periode dat hij parlementariër was nauwe contacten had met een van de grootste drugscriminelen uit de regio. Desi Bouterse zou banden hebben met een drugsnetwerk, waartoe ook de in april 2012 in Nederland aangehouden Piet W. en Dino Bouterse behoorden.

De internationale regel is dat staatshoofden volledige immuniteit genieten en niet kunnen worden gearresteerd. Maar strafpleiter Gerard Spong wees er onlangs in De Volkskrant op dat de VS uitgaan van een ‘restrictieve immuniteit’. Een staatshoofd geniet alleen immuniteit als hij een strafbare handeling voor de staat heeft gepleegd. Drugssmokkel valt hier niet onder. Spong in de krant:

“Bouterse weet dat en dat maakt hem bang. Hij is bang dat tijdens een reis iemand in een land die volledige immuniteit aan zijn laars lapt en hem aanhoudt.”

Omzeilt wel Nederland

De voormalige legerleider, die in 1999 in Nederland bij verstek werd veroordeeld voor drugssmokkel, kiest er wel opnieuw voor om een tussenlanding op Schiphol te omzeilen. Hoewel Den Haag al liet weten dat Bouterse als president probleemloos via Nederland kan reizen, vliegt hij via Brazilië naar Zuid-Afrika.

Via een verklaring deelde Bouterse vrijdag al mee dat hij Nelson Mandela zag als een ‘persoonlijke inspiratiebron’. Hij roemde de eerste zwarte president van Zuid-Afrika daarnaast als een man die in staat was zijn verdeelde volk te leiden naar een gezamenlijke toekomst.

Nelson Mandela overleed donderdagavond op 95-jarige leeftijd. De antiapartheidsstrijder krijgt een staatsbegrafenis in het dorp Qunu, waar hij opgroeide.