Demonstranten Oekraïne halen beeld Lenin omver - massaal protest

Oekraïense demonstranten hebben een beeld van Vladimir Lenin omvergeworpen. Dat schrijft persbureau Reuters. In Kiev is vandaag vermoedelijk het grootste protest sinds de Oranje Revolutie in 2004 aan de gang.

De demonstranten zijn boos op de regering omdat is gekozen voor sterkere banden met Rusland in plaats van met de EU. Foto Reuters / Gleb Garanich

Oekraïense demonstranten hebben in Kiev een beeld van Vladimir Lenin omvergeworpen. Dat schrijft persbureau Reuters. In Kiev is vandaag vermoedelijk het grootste protest sinds de Oranje Revolutie in 2004 aan de gang.

De oppositie claimt dat er een miljoen demonstranten op de been zijn vandaag. Ze zwaaien met Europese vlaggen en zingen nationale liederen. Journalisten konden dat aantal niet meteen bevestigen; volgens persbureau AP zijn er in elk geval vijfhonderdduizend mensen aan het demonstreren.

De demonstranten protesteren al twee weken tegen een beslissing van de regering om een verdrag met de EU niet te ondertekenen. Die beslissing werd onder druk van Rusland genomen: Moskou dreigde met economische represailles als Oekraïne het tot een akkoord zou laten komen. Rusland wil een economisch samenwerkingsverband met een reeks voormalige Sovjetrepublieken: de Euraziatische Unie.

Het beeld van Lenin heeft dan ook een symbolische waarde: het onderstreept de gedeelde geschiedenis met Rusland. De demonstranten willen juist toenadering tot Europa en meer afstand van Rusland. Rusland slaagde er eerder al in Armenië uit onderhandelingen met de EU te trekken.

    • Mirjam Remie