ADO bezorgt Groningen nederlaag, Go Ahead wint van Zwolle

FC Groningen heeft vandaag de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden.
FC Groningen heeft vandaag de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. Foto ANP / Jan Kanning

FC Groningen heeft vandaag de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. En Go Ahead Eagles heeft de beladen IJsselderby tegen PEC Zwolle met duidelijke cijfers gewonnen. Heracles Almelo heeft de uitwedstrijd tegen Roda JC met 3-1 gewonnen.

De ploeg van coach Erwin van de Looi ging met 2-1 onderuit tegen ADO Den Haag. Johan Kappelhof maakte in de 79e minuut nog wel gelijk, maar niet veel later zette Tom Beugelsdijk ADO weer op voorsprong. Michiel Kramer had de score voor rust geopend.

Groningen had in de openingsfase een licht overwicht, maar uitgerekend Kramer opende de score na ruim een halfuur. De spits tekende beroep aan tegen een schorsing voor een elleboogstoot tegen Ajax-doelman Jasper Cillessen en mocht daardoor meedoen. Ondanks de aanwezigheid van Kappelhof nam hij de bal op de borst aan en rondde af.

De Groningers gingen op zoek naar de gelijkmaker, gaven daardoor ruimte weg, maar kwamen toch op 1-1. Andraz Kirm stuitte op doelman Gino Coutinho, waarna Kappelhof uit de rebound raak schoot. Lang kon de thuisploeg niet van die voorsprong genieten. Marco Bizot ging onder een hoekschop door en gaf Beugelsdijk daardoor een niet
te missen kopkans: 1-2.

Het slotoffensief leverde nog een schot op de paal van Kappelhof op, maar ADO sleepte de tweede uitzege van het seizoen uit het vuur. De Haagse club klimt naar de vijftiende plaats met zestien punten. Groningen, dat sinds eind september niet meer had verloren, blijft steken op plek vijf met 24 punten.

GAE - Zwolle

De club uit Deventer zegevierde in de eigen Adelaarshorst met 4-1. Doke Schmidt, Erik Falkenburg, Jarchinio Antonia en Jop van der Linden scoorden voor Go Ahead, Stef Nijland deed iets terug namens PEC. Het was voor het eerst in 26 jaar dat beide ploegen in de Eredivisie tegenover elkaar stonden.

Go Ahead oogde vanaf het begin veel scherper dan de rivaal en kwam al na zes minuten op voorsprong. Schmidt kopte raak na een ingestudeerde vrije trap. Nadat Mustafa Saymak een goede kans op de gelijkmaker onbenut had gelaten, maakte Falkenburg er in de vijftiende minuut aan de andere kant 2-0 van.

PEC-trainer Ron Jans reageerde door al in de 25e minuut zijn aanvoerder Joost Broerse naar de kant te halen. Het lukte hem echter niet om zijn ploeg daarmee wakker te schudden. In de tweede helft liep Go Ahead door een goal van Antonia en een benutte penalty van Van der Linden uit naar 4-0. Invaller Nijland wist de pijn voor PEC nog een beetje te verzachten.

Door de overwinning komt Go Ahead samen met PSV op een gedeelde tiende plaats in de Eredivisie te staan. Beide ploegen hebben twintig punten uit zestien duels. PEC heeft 22 punten en staat daarmee een plek hoger.

Heracles - Roda JC

Na een 1-1 ruststand maakte invaller Oussama Tannane in de tweede helft met twee goals het verschil. Door de overwinning achterhaalt Heracles Roda in de stand van de Eredivisie. De ploegen staan met achttien punten uit zestien wedstrijden op een gedeelde dertiende plaats. Roda leek na twee opeenvolgende thuisnederlagen aanvankelijk op weg om de negatieve spiraal te doorbreken. Wiljan Pluim zorgde in de achttiende minuut na een pass van Mitchell Donald voor een 1-0 voorsprong. De eerste domper voor Roda volgde kort daarna met het uitvallen van Mark-Jan Fledderus met een ogenschijnlijk zware blessure.

Nog voor rust trok Heracles de stand gelijk via Simon Cziommer. Het inbrengen van Tannane voor Mikhail Rosheuvel in de 78e minuut bleek uiteindelijk een gouden zet van trainer Jan de Jonge. De invaller profiteerde vlak nadat hij in het veld was gekomen van een blunder van doelman Filip Kurto. Zijn tweede goal betekende twee minuten voor tijd de beslissing.

Heracles presteert dit seizoen vooral goed in uitwedstrijden. Vier van de vijf overwinningen werden buiten het eigen stadion geboekt. Roda wist na de 2-1 zege eind oktober op PSV geen wedstrijd meer te winnen.

Wedstrijdverslagen door persdienst Novum.