Zware straf voor Britse marinier in Afghanistan

Een Britse marinier is gisteren veroordeeld door een Britse militaire rechtbank tot levenslang wegens de moord op een gewonde Talibaanstrijder. De rechters bepaalden dat hij ook bij eventuele strafverlichting minimaal tien jaar moet zitten.

Volgens de rechters heeft de marinier „zijn korps en alle Britse militairen die in Afghanistan hebben gediend, verraden”. Het is de eerste keer dat een militair is veroordeeld sinds de Britten in 2001 troepen stuurden naar Afghanistan. Twee andere mariniers werden vrijgesproken van de moord.

Het incident gebeurde twee jaar geleden in de provincie Helmand, waar twee Talibaanstrijders een Britse basis onder vuur hadden genomen. Een van de aanvallers raakte ernstig gewond door schoten van een Apachehelikopter. De drie mariniers vonden de gewonde Afghaan terug in een veld buiten de basis. De helmcamera van een van hen stond nog aan en legde de moord vast. Op de beelden is te zien is hoe de Britse marinier de Afghaan van dichtbij in de borst schiet met een 9mm-pistool. Hij spreekt daarbij een zin uit van de ‘To be or not to be’-monoloog uit Shakespeares Hamlet, „Shuffle off this mortal coil”. Om daarna te zeggen: „Ik heb zojuist de conventie van Genève geschonden” over de behandeling van krijgsgevangenen.

Volgens de rechter werd het leven van de marinier niet bedreigd. „U bleef enkele minuten staan en was niet bang dat u gevaar liep beschoten te worden door andere aanvallers.” De krijgsraad hield er in het vonnis rekening mee dat de marinier zich in een oorlogssituatie bevond. Het was voor de Brit de zesde uitzending op een buitenlandse missie. „We begrijpen dat u voortdurend onder druk stond in een situatie van angst en gevaar om het leven te verliezen of ernstig gewond te raken.” Ook erkende de raad dat de marinier leed aan een stress-stoornis. Maar, zo oordeelde hij, duizenden andere militairen hebben iets soortgelijks meegemaakt. „Zij gebruikten hun zelfdiscipline en handelden gepast en humaan; u deed dat niet.” (BBC, AP)