Zes polderkanaries

Tot 28 juni hoeven ze zich geen zorgen te maken. Maar op die dag kunnen Nederland en Brazilië elkaar deze zomer zomaar treffen en dan zullen onze zes polderkanaries hun Grote Keuze moeten maken: welk shirt trekken deze Nederlandse voetballers bij wie Braziliaans bloed door de aderen vloeit aan bij het kijken?

Over een jaar of tien komt het echte dilemma. Want Luiz Felipe Barros da Silva, Kaio Leering, Jonathan Rijswijk, Marcello Veltheer, Frederico van den Bosch en Michael Veltheer (hier van links naar rechts in de klei) kunnen niet voor zowel de Seleção als voor Oranje spelen. Het klinkt hoe dan ook mooi: Marcello Veltheer die debuteert als vervanger van Joël Veltman in diens honderdste interland. Michael Veltheer die in de WK-finale 2026 diezelfde Veltman door de benen speelt en Brazilië de cup bezorgt. De oude Neymar aan de ketting bij Oranjeverdediger Barros da Silva. Of Braziliaanse kranten die koppen: ‘Van den Bosch, o novo Zico’. Leering en en Rijswijk die bij de toss van de finale in 2034 tegenover elkaar staan, waarbij Kaio tegen Jonathan zegt: „Weet je nog van die foto in 2013? Toen had je al Real Madrid-sokken aan – en nu ben je er aanvoerder!”

Waarna Nederland, want zulke dingen veranderen nooit, voor de vijfde of zesde keer vicewereldkampioen wordt.

    • Bastiaan Heus
    • Arjen Fortuin