Ze zijn niet meer de gedoodverfde favorieten

Met overmacht wonnen ze titel na titel, maar de behoudende speelwijze van de Spanjaarden stuitte op kritiek. Verlies tegen Brazilië kwam niet slecht uit.

De levensgrote kans van Arjen Robben, de bikkelharde overtredingen en het rake schot van Andrés Iniesta in de verlenging. Op 13 juni volgend jaar speelt het Nederlands elftal in Salvador tegen de enige ploeg die vier jaar geleden op het toernooi in Zuid-Afrika beter was: Spanje. Hoe staat de wereldkampioen er nu voor?

Een Spaanse krant repte meteen na de loting van een poule des doods voor La Furia Roja. Misschien heeft het te maken met de 3-0 nederlaag tegen het swingende Brazilië, in de finale van de Confederations Cup in juli van dit jaar. Had Spanje dan zijn touch verloren?

Het lachje van bondscoach Vicente Del Bosque meteen na de vernedering voorspelde echter niet veel goeds. Het verlies tegen het gastland kwam hem helemaal niet slecht uit. Nu was Brazilië écht de gedoodverfde favoriet, en tegelijk stonden de Spaanse topspelers op deze manier weer op scherp.

De koele analist Del Bosque moest na het WK van Zuid-Afrika herstelwerkzaamheden verrichten in zijn selectie. De keiharde wedstrijden tussen FC Barcelona en Real Madrid hadden – opnieuw – tot verdeeldheid geleid. Via doelman Iker Casillas (Real) en middenvelder Xavi Hernández (Barcelona) riep hij beide kampen op tot vrede.

Catalanen en Madrilenen legden hun sportieve onenigheid bij in het belang van het Spaanse elftal, op jacht naar de Europese titel van 2012. Maar succes maakt onbemind. Waar de voetbalwereld zich in 2008 en 2010 nog had vergaapt aan het onnavolgbare tiki taka dat bij Barcelona ontstond, leidde de op balbezit gerichte speelstijl nu tot kritiek. Spanje zou behoudend zijn, te veel gericht zijn op een gunstige uitslag.

Duitsland en Italië speelden snel en dynamisch. Zij zouden Spanje ervan weerhouden de Europese titel van 2008 te prolongeren. Toegegeven, de ploeg van Del Bosque bereikte wat zakelijk de finale. Maar daarin demonstreerde Spanje nog eens zijn superioriteit en veegde Italië met 4-0 van het gras in Kiev.

De nummer één van de wereldranglijst plaatste zich rechtstreeks voor het komende WK via een kwalificatiegroep met onder meer Frankrijk. Het fundament is hetzelfde als dat van de wereldkampioen van vier jaar geleden, maar Del Bosque, die vorige maand zijn contract verlengde tot en met het Europees Kampioenschap van 2016, put ook uit een nieuwe lichting Spanjaarden, met Isco, Juan Mata en Juan Bartra.

Niet iedereen mag dan blij zijn met de hegemonie van Spanje, het hoort in Brazilië opnieuw tot de favorieten, waar Del Bosque ook Oranje bij schaart. „Nederland is een beetje veranderd, maar ze hebben nog altijd Robben, Van Persie, Van der Vaart en Sneijder”, zei de bondscoach die in 2010 met Spanje de eerste groepswedstrijd verloor van Zwitserland. „Ze maken wedstrijden ongemakkelijk voor een tegenstander. Het zal onze instelling ten goede komen dat we er meteen moeten staan.”

Michiel Dekker

    • Michiel Dekker