Yuan haalt de euro in, maar moet de dollar nog ver voor zich dulden

De yuan passeert de euro als handelsmunt. Maar de dollar maakt zich nog geen zorgen.

None

In een land waar elke nieuwe economisch mijlpaal meestal uitbundig wordt gevierd, was de publieke reactie op het nieuws dat de Chinese munt, de yuan, de euro is gepasseerd als munt om handel te financieren zo slap als Chinees Qingdao-bier. Geen propagandistische lofzang op de „succesvolle internationalisering” van de renminbi, zoals de munt officieel heet.

Eigenlijk wel begrijpelijk, want het verhaal van het Belgische SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) is geschreven voor ingewijden.

De Chinese financiële autoriteiten zullen het donderdag gepubliceerde onderzoek met een grijns hebben gelezen. SWIFT bevestigt namelijk dat de internationalisering van de yuan sneller verloopt dan verwacht.

In amper drie jaar tijd – pas in 2009 werd de yuan in de grensoverschrijdende handel voor het eerst gebruikt – is de euro gepasseerd als de munt die in contracten tussen twee handelende bedrijven wordt gebruikt. De yuan werd sinds januari 2012 in 8,7 procent gebruikt, de euro in 6,6 procent, de yen in 1,3 procent.

Pinda’s vergeleken met de dollar, die in 81,1 procent van de financiering van contracten werd gebruikt, maar toch een trendverschuiving. Logisch ook, want China, nummer twee op de lijst van economische grootmachten, werd in 2012 de grootste handelsnatie en Chinese bedrijven die de yuan gebruiken zijn inmiddels goed voor 15 procent van de mondiale handel.

Interessant is dat behalve China en Hongkong ook Duitse, Australische en Singaporese bedrijven de yuan intensief gebruiken. Daaruit blijkt duidelijk dat buitenlandse leveranciers van China de yuan steeds vaker gebruiken om op de Chinese markt scherper te concurreren met Chinese bedrijven.

De opmars van de yuan wordt ook steeds duidelijker zichtbaar op de wisselmarkt. Volgens de Bank for International Settlements in Basel verdrievoudigde dit jaar de handel in yuans naar 120 miljard dollar. Misschien klein bier op een markt van 5.300 miljard, maar ook hier is sprake van een trend. „Wat opvalt zijn de scherpe stijgingen. In 2009 gebruikte niemand de Chinese munt behalve de Chinezen’’, aldus een Hongkongse analist.

Er is een diepere reden voor de ingetogen Chinese reactie op het SWIFT-rapport. Hoewel uit alle onderzoeken blijkt dat het tempo van de opmars van de yuan pittig is, is het werkelijke, politieke doel van China – de dollar beconcurreren als wereldreservemunt- nog lang niet in zicht. Na de laatste commotie over de dreigende „shut-down” van de Amerikaanse overheid gingen in China weer stemmen op om de dollar als wereldreservemunt te vervangen door de yuan. De dollar blijft de munt waarin bedrijven, individuen en landen het liefst hun bezittingen parkeren. Ook in de Chinese buitenlandse deviezenpot zitten hoofdzakelijk dollars.

Van „de-Amerikanisering” van de wereldeconomie is, zo blijkt uit het SWIFT-onderzoek, nog geen sprake. Pas als de Chinese autoriteiten de yuan werkelijk vrij verhandelbaar maken, de markt de rente laat bepalen en de beperkingen op het kapitaalverkeer opheft, moet de dollar zich zorgen gaan maken. Voorlopig heeft alleen de euro het nakijken.

    • Oscar Garschagen