Werkloosheid in VS op laagste niveau in vijf jaar

De Amerikaanse werkloosheid is in november gedaald tot 7 procent, het laagste niveau in vijf jaar. De relatief gunstige cijfers, in combinatie met de omhoog bijgestelde economische groei in het derde kwartaal, doen de verwachting herleven dat de Federal Reserve volgende week een versobering van het steunprogramma kan aankondigen.

Volgens een peiling van persbureau Reuters rekenden economen op een daling van de werkloosheid van 7,3 procent in oktober naar 7,2 procent in november. Maar in plaats van de voorspelde 180.000 banen groeide de werkgelegenheid met 203.000 banen. In de afgelopen vier maanden kwamen er gemiddeld 204.000 arbeidsplaatsen per maand bij. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de gemiddeld 159.000 banen in de vier maanden ervoor.

Donderdag stelde het ministerie van Handel de economische groei over het derde kwartaal bij van 2,8 naar 3,6 procent op jaarbasis. Het was de sterkste kwartaalgroei in anderhalf jaar. De helft van de groei is echter veroorzaakt doordat bedrijven grotere voorraden zijn gaan aanleggen. Het is nog afwachten of consumenten daadwerkelijk meer gaan uitgeven.

In de zomer was er onrust op de financiële markten omdat de Fed toen voor het eerst de mogelijkheid noemde het stimuleringsprogramma af te bouwen, dat bestaat uit de maandelijkse aankoop van 85 miljard dollar aan hypotheek- en staatsobligaties. In de afgelopen maanden is die vrees verminderd, onder andere als gevolg van de sluiting van de overheid in oktober. Nu de ontwikkelingen gunstig zijn, houden beleggers weer rekening met een vermindering van de steunaankopen. Woensdag en donderdag vergadert de Fed hierover. De Amerikaanse S&P 500-index sloot vrijdag in reactie ruim 1 procent hoger.