‘We zeiden meteen: we komen niet op de toko passen’

Danuta Stuyver

en

Sander Zwart

zijn samen directeur van OrthoPharma, dat voedingssupplementen ontwikkelt. Danuta: „Dit is heftiger dan trouwen. We zitten tegenover elkaar op kantoor, naast elkaar in de auto en liggen samen in bed.”

None

‘De droom van mijn ouders’

Danuta: „We waren één jaar samen toen we tweeënhalf jaar geleden de leiding kregen in het bedrijf van mijn vader. Hij is fysio-, manueel- en orthomoleculair therapeut en heeft een programma bedacht waarbij mensen afvallen met gezonde voeding en natuurlijke voedingssupplementen, en tegelijk hun levensstijl aanpassen. Vrienden zeiden: ‘Jullie zijn gek dat je het durft. Als het misgaat, heb je op twee fronten een probleem.’”

Sander: „Met familie een bedrijf runnen kan moeilijk zijn, maar de kans was té cool. Je hebt wel eens frustraties, maar die zijn te verwaarlozen tegenover het plezier en de vrijheid. We zijn beiden marketeers en hebben meteen gezegd: we komen niet op de toko passen, we willen gas geven en uitbreiden. Nu verkopen we in acht landen.”

Danuta: „Het is de droom van mijn ouders, ik ben ermee opgegroeid. Als ik uit school kwam, vouwde ik voor de tv doosjes om met ampullen te vullen. Het is mooi het over te nemen, al is het nu nog 100 procent van mijn ouders.”

Sander: „Ze zijn heel scherp, wij ‘spelen’ natuurlijk ook met hun pensioen.”

Danuta: „Mijn moeder heeft zo’n app van de bank en ziet al onze uitgaven. Zij zouden voorzichtiger zijn, maar ze laten het steeds meer los. Ik gun ze een bedrag dat wij privé niet in één keer kunnen ophoesten, we zoeken nu naar de beste overnameconstructie.”

Sander: „Maar haar vader zal altijd wel betrokken blijven, voor nieuwe recepturen en wijze raad.”

‘Er moest vijf kilo af’

Danuta: „We leven zelf ook gezond, weten veel van voeding, maar houden ook van een wijntje en uit eten gaan. En ja, Sander rookt, en ik ben daar tijdens een feestje ook niet vies van.”

Sander: „Vorige maand heb ik zelf een kuurtje gedaan na de nodige zakenetentjes. Er moest even vijf kilo af.”

Danuta: „Ik ben er meer mee bezig dan jij. We hebben beiden een passie voor koken en als dat gezond kan, is het extra lekker. Voor mijn verjaardag had ik suiker- en glutenvrije appeltaart gemaakt. Mijn zusje vond dat ik doorsloeg, maar het was nog lekker ook.”

Sander: „In Amsterdam is het makkelijk om te experimenteren met gezond eten. Het aanbod is heel divers. Voor ik Danuta kende, had ik best een plofkop. Ik ben geschrokken van wat ik at.”

Danuta: „Ik eet op een brakke dag ook echt wel eens shoarma. Maar ik houd van goed eten en niet alleen maar om te vullen. We delen onze kennis ook door nieuwe gerechten op Facebook te zetten. Sander vindt dat soms irritant, dan wil hij al eten maar wil ik eerst een foto maken van een havermoutontbijt, gezonde pepernoten of bananenpannenkoeken.”

Sander: „We krijgen nu drie keer in de week een box met verse, lokale ingrediënten voor maaltijden. Daar proberen we dan van alles mee uit. Gezond en handig, want je hoeft niet meer naar de supermarkt.”

‘Ik ben wat impulsiever’

Danuta: „Dit is heftiger dan trouwen. We zitten tegenover elkaar op kantoor, naast elkaar in de auto en liggen samen in bed. Ook zakenreizen doen we samen. Ik denk dat het goed is voor een relatie, je kunt alles meteen zeggen.”

Sander: „We zitten op dezelfde golflengte. We hebben dezelfde smaak, vinden dezelfde mensen leuk en denken vaak hetzelfde.”

Danuta: „Je wordt een beetje Jut en Jul.”

Sander: „Maar we voelen goed aan wanneer de ander tijd voor zichzelf nodig heeft. En we accepteren dat we anders zijn in sommige dingen.”

Danuta: „Ik wil alleen meer praten dan hij, dat botst wel eens.”

Sander: „Ja, dan lig ik op de bank en kijk ik Ajax.”

Danuta: „Ook op de werkvloer wil ik meer bespreken.”

Sander: „Ik ben wat impulsiever.”

Danuta: „Sander heeft de neiging het voortouw te nemen. Soms zeg ik achteraf: dat had ik ook wel kunnen vertellen. Maar we zouden het vervelend vinden als iedereen een discussie meekrijgt, dus mailen we soms verhit heen-en-weer. Soms bespreken we het in de auto alsnog, soms niet. Dan denk je: laat ook maar.”

‘Brainstorm bij een etentje’

Sander: „We zijn eigenlijk altijd met de zaak bezig. We houden de hele dag onze e-mail bij op onze iPhones.”

Danuta: „Onze etentjes zijn vaak mini-brainstorms. We vinden het ondernemen gewoon heel leuk.”

Sander: „Het kan niet hard genoeg gaan. Deze jaren moet het gebeuren. We willen ook kinderen, maar ik denk juist dat dat met zo’n duobaan goed te combineren is.”

Danuta: „We proberen het zowel zakelijk als sociaal goed te doen. Als ik nu weet dat ik drie weekenden in het buitenland zit, maak ik voor het vierde al een afspraak met vriendinnen.”

Sander: „We zijn daarom ook graag in Amsterdam, al had haar vader liever gezien dat we voor de zaak naar Fleringen [Overijssel] waren gekomen, waar zij wonen en een kantoor hebben. Daar komen we nu twee dagen per twee weken. Het is er rustig, mooi en groen.”

Danuta: „We zouden graag nog eens in Barcelona, Londen of New York wonen. Maar dat is nu niet aan de orde.”

Sander: „We zijn nog te klein om de hele boel te verplaatsen.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl

    • Michiel Dekker