Wat voetbal is voor ons, is dit voor Punjab

AFP / NARINDER NANU

Dit is kabaddi, zeg maar het voetbal van de Indiase provincie Punjab. Kabaddi is een combinatie van tikkertje en worstelen. De naam betekent, in het Tamil, ‘het vasthouden van handen’. Er zijn twee teams van zeven mannen, die om beurten een ‘kaper’ het veld op sturen. Die kan punten verdienen door een tegenstander te tackelen of aan te tikken. Na een succesvolle tik of tackle moet de kaper terugrennen naar zijn eigen helft, waarbij hij wordt gedwarsboomd door de tegenstanders – die elkaars handen vasthouden. De kaper mag dan niet zelf aangetikt worden, moet zijn adem inhouden én ondertussen onophoudelijk ‘kabaddi, kabaddi!’ roepen. Hoogwaardigheidsbekleders in Punjab lobbyen voor de toekenning van de Olympische status aan de sport. Momenteel vindt in India de vierde World Cup Kabaddi 2013 plaats. Twaalf landen doen mee. Hier tackelt een Argentijnse speler een Keniaan. Kenia won met 55-37.