Waarover praten wij dit weekend? Over groepsgeweld, zoenende mannen en... alsjeblieft ook over Zwarte Piet

None

Bij een diner, borrel of feest, blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. Next helpt.

Stelling: Hou op met die rapporten over armoede in Nederland. Het was zelfs voorpaginanieuws: er zijn 15 procent meer armen in Nederland. Volgens het CBS en het SCP ben je als alleenstaande arm wanneer je minder dan ongeveer 1.000 euro per maand verdient. Arm, schei toch uit. In Syrië wordt het winter. Het kan er de komende tijd -10 graden Celcius worden, terwijl miljoenen vluchtelingen geen dak boven het hoofd hebben.

Stelling: Snel, allemaal ‘even Apeldoorn bellen’. Eerst vierduizend van je eigen mensen ontslaan en dan tegen de buitenwereld zeggen dat je geweldig nieuws hebt: „We versnellen onze aanpassingen in klantgerichtheid!” Dat doe je niet. Even Apeldoorn bellen dus, om ze daar vaarwel te zeggen.

Stelling: Daders van straatgeweld, die stop je niet jarenlang in de cel. Het zijn meestal gewone jongens die worden opgejut in een groep en dan dingen doen waar ze niet achter staan. Neem de verdachten in de Eindhovense ‘kopschopperszaak’, die komende week hun straf krijgen. Ze schopten een 22-jarige man in elkaar, zomaar. Verschrikkelijk, maar in een groep is iedereen tot gruweldaden in staat. Je voelt je niet verantwoordelijk voor het gedrag van de groep. Dat is menselijk. Door de daders jarenlang op te sluiten bij echte criminelen komen ze pas echt op het slechte pad. Een jarenlange taakstraf is beter.

Stelling: Mannen moeten meer zoenen in het openbaar. Even niet bij de kapper of de tandarts geweest, of geen tijd gehad voor de sociale media? Moet je horen! Onno Hoes, die van Albert Verlinde, is betrapt bij het zoenen van een andere man! Ha, roddelkont krijgt koekje van eigen deeg! Albert was zo flink de kwestie zelf aan te snijden in RTL Boulevard. Alleen: gemiste kans. Hij had moeten zeggen: „Zoenen is best lekker, en ik kan ook niet altijd thuis zijn, dus Onnieboy gaat z’n gang maar. Hoe meer mannen zoenen in hotellobby’s, hoe beter voor de homo-emancipatie.” Punt.

Stelling: Wie rookt, moet minder salaris krijgen. Treurig gezicht, al die rokende mensen, met hun vale rokershuid, bij de ingang van kantoren. Maar erger is dat ze een hoop werktijd verprutsen. Raar dat werkgevers dit toestaan. Reken maar dat er wordt ingegrepen als ze bij de voordeur kleine glaasje jenever stonden in te nemen. Maar roken is toegestaan. Onbegrijpelijk.

Stelling: Niet-rokers moeten niet zo zeuren. Rokers zijn socialere mensen dan niet-rokers. Ze praten meer met elkaar, wat de sfeer en daarmee de productiviteit op de werkvloer ten goede komt. En kom ook niet aanzetten met dat cliché dat rokers meer ziektekostenpremie zouden moeten betalen. Rokers gaan eerder dood – en dat is per saldo véél goedkoper voor de samenleving dan al die krakkemikkige hoogbejaarden met hun pijntjes en ongemakjes.

Stelling: De discussie over Zwarte Piet moet dóórgaan! Zie zo, die zijn weer opgehoepeld voor een jaar. Maar wel één ding: waar waren we nu gebleven met ons nationale zwartepietenspel? Hebben we die discussie wel afgemaakt? Kan iemand het even samenvatten? Anders krijgen we meteen na de zomervakantie die hele hype weer over ons heen (als de eerste pepernoten alweer opduiken bij Albert Heijn).

Stelling: Lees ook ’s een goed boek. Best interessant, zo’n krant elke dag. Er staat een hoop informatie in – maar echte kennis verwerf je d’r niet mee.

Bijdragen van Gijsbert van Es en Tom Vennink