VVD-Kamerlid opgestapt vanwege rijden onder invloed

VVD-Kamerlid Matthijs Huizing tijdens het debat over de wijziging van de Mediawet.
VVD-Kamerlid Matthijs Huizing tijdens het debat over de wijziging van de Mediawet. Foto ANP / Martijn Beekman

VVD-Kamerlid Matthijs Huizing is gisteren opgestapt omdat hij onlangs is aangehouden voor rijden onder invloed. Dat heeft Huizing in een verklaring laten weten. Het bericht over Huizinga’s vertrek riep gisteren vragen op omdat hij geen verklaring voor zijn vertrek gaf.

De VVD maakte het opstappen van Huizing gisteravond bekend. In een korte verklaring sprak Huizing over “mij moverende redenen” om te vertrekken. De partij wilde geen verdere toelichting geven, wat zeer ongebruikelijk is.

‘Juist Kamerleden moeten van onbesproken gedrag zijn’

Huizing zegt nu in een update van de verklaring dat hij vanwege “de aanhoudende speculaties” alsnog besloten heeft de reden van zijn vertrek te openbaren, hoewel hij dat in eerste instantie “omwille van mijn gezin en directe omgeving” niet wilde doen. Huizing vindt dat hij niet door kan gaan als Kamerlid omdat parlementariërs volgens hem van onbesproken gedrag moeten zijn:

Recent ben ik aangehouden met een alcoholpromillage dat zich boven de toegestane hoeveelheid bevond. Aangezien ik de VVD-lijn onderschrijf dat juist volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn, is dit voor mij aanleiding geweest mijn Kamerlidmaatschap neer te leggen.

Huizing voegt toe dat hij zijn werk als Kamerlid de afgelopen drie jaar “met buitengewoon veel plezier en naar eer en geweten” heeft gedaan. “Deze noodzakelijke stap valt mij en mijn gezin daarom zwaar.”

Huizing was woordvoerder sport en media

Huizing, een relatief onbekend Tweede Kamerlid, behandelde voor zijn fractie de onderwerpen sport en media. Hij zat sinds 2010 in het parlement. Eerder stapte VVD’er Johan Houwers op omdat hij verdacht werd van hypotheekfraude. Bij coalitiepartner PvdA stapten de Kamerleden Myrthe Hilkens en Désirée Bonis op uit politieke onvrede.

Wie Huizing opvolgt is nog niet bekend. De eerstvolgende op de kieslijst van de VVD voor de verkiezingen van 2012 was Hayke Veldman. Veldman is nu fractievoorzitter van de VVD in Nijmegen.