Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Veroordeelde Hooijmaijers werd gevraagd uit VVD te treden

Ton Hooijmaijers, de voormalig provinciebestuurder die dinsdag tot drie jaar cel werd veroordeeld wegens corruptie, heeft begin dit jaar op verzoek “van een hooggeplaatste VVD’er” zijn partijlidmaatschap opgezegd. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers staat de pers te woord bij de rechtbank na afloop van de uitspraak afgelopen dinsdag.
Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers staat de pers te woord bij de rechtbank na afloop van de uitspraak afgelopen dinsdag. Foto ANP / Koen van Weel

Ton Hooijmaijers, de voormalig provinciebestuurder die dinsdag tot drie jaar cel werd veroordeeld wegens corruptie, heeft begin dit jaar op verzoek “van een hooggeplaatste VVD’er” zijn partijlidmaatschap opgezegd. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

De VVD wilde volgens Hooijmaijers niet langer met hem geassocieerd worden na een politie-inval in zijn huis, in maart 2010, na een anonieme aangifte van corruptie. Dat vertelt de oud-gedeputeerde van Noord-Holland in zijn eerste interview na zijn veroordeling. Hooijmaijers: “Het verzoek voelde als een doodsteek, na alles wat ik voor de partij had gedaan.” Toch ging hij begin dit jaar overstag. “Ik wilde mijn club niet langer belasten met mijn rechtszaak. Bovendien kon ik de contributie niet meer betalen.”

Na de inval trokken bijna alle partijgenoten hun handen van hem af, vertelt Hooijmaijers. “Zeker de landelijke kopstukken. Alleen Ivo Opstelten heeft me nog een keer gebeld om me sterkte te wensen.” De minister van Justitie liet Hooijmaijers weten niets voor hem te kunnen doen en geen contact meer met hem te kunnen hebben. Hooijmaijers: “Ik zei: dat begrijp ik. Ik waardeer het al zeer dat je me even belt.” Hooijmaijers gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling.

Houijmaijers zou gevraagd zijn staatssecretaris te worden

Hoewel in 2009 landelijke verkiezingen nog ver weg waren, werd Hooijmaijers in dat jaar naar eigen zeggen gepolst om staatssecretaris van Economische Zaken te worden. Hij wil niet zeggen door wie. Hij sprak erover met partijleider Rutte:

“Ik zei tegen Mark: je moet de wereld verdelen in vijf handelscontinenten. Die krijgen allemaal een eigen staatssecretaris en die geef je een schop onder hun kont het vliegtuig in met maar één doel: handel binnenhalen voor Nederland. Net als de VOC.”

Rutte laat via een woordvoerder weten dat hij niet wil reageren.