Vergeet de groente niet

Al weer een aantal jaren geleden is pastinaak, de vergeten groente, gepromoveerd van vergeetboek naar kookboek. En collega de Vos schroomt dan ook niet om vandaag soep te maken van deze telg uit de schermbloemenfamilie. Maar u weet inmiddels ook dat ik van het een-tweetje soep & wijn geen fan ben.Van de pastinaak zelf overigens wel. Te meer omdat het mild anijsachtige van de witte wortel zich zo fijn laat combineren met witte wijnen die ‘anijs’ eveneens tot de kernwaarden rekenen.

Laat ik er eentje uitkiezen: Valfaccenda 2012, Arneis uit het Italiaanse Roero, Piemonte (€ 13,50; Terroirwijn). Citrusrijk, appelig, amandel en – daar is ‘t- anijs. Kokette, minerale wijn die ik graag bij pastinaak-preistamppot met rookworst schenk.

Maar zoals gezegd, er zijn er meer wijn-spijs-anijs. Bijvoorbeeld een Verdicchio dei Castelli di Jesi. Laat u niet misleiden door de gruwelijke, amforavormige fles (helemaal nu er een schroefdop opzit), waarmee deze witte uit Marche zich in het supermarktkanaal ophoudt. Het prijskaartje is echter wel een lust voor het oog (tussen de vier en vijf euro; bij Plus nu tijdelijks zelfs maar € 3,37) en de kwaliteit is prima.

Als u echter nog even aan het wroeten bent op de site van Terroirwijn klik dan toch vooral ook Domaine Gardiés, Clos des Vignes 2011 aan, een bio-blend van grenache blanc, grenache gris en macabeo uit de Roussillon (€ 21,95; Terroirwijn).

Dit is groot wit uit het Franse zuiden. Heeft diepte, lengte, schakeringen, dimensies. Schakelt op, schakelt af. Bocht in. Bocht uit. Blijft boeien. Romige frisheid. Gebakken peren van het soort waar je graag mee zit. Warme witte perzik. Marmelade. Gemberzoet. Gedroogde banaan. En ook: venkel, zuren, zweem rozemarijn plus anijs.

Serveer er een gegrilde zeebaars bij. Maar vergeet de groente niet.

Laat ik een voorzetje doen: pastinaak?

    • Harold Hamersma