Van wie is al die oude poep?

Wel 30.000 drollen op een hoop zagen onderzoekers in Argentinië. De drollen stonken niet, want ze zijn zo oud dat ze versteend zijn.

Onderzoekers vonden tienduizenden stenen drollen in Argentinië. Van echte vlaaien tot kleine keuteltjes. Foto Scientific Reports

Het oudste toilet ter wereld ligt in Argentinië. Daar hebben onderzoekers een berg drollen gevonden van 240 miljoen jaar oud. De drollen zijn gelukkig versteend, dus ze zijn knoerthard en ze stinken ook niet meer.

Onderzoekers vonden acht van zulke mesthopen. Op sommige plekken lagen wel dertigduizend fossiele keutels op een hoop! Dan vraag je je natuurlijk af: waarom ligt al die poep bij elkaar?

Nou, dat zit zo. Veel dieren poepen graag op dezelfde plek. Paarden in de wei bijvoorbeeld. Ze vinden het vies om op het gras te poepen dat ze later opeten. In poep kunnen bacteriën of parasieten zitten waar paarden ziek van worden. Als je met z’n allen op één grote hoop poept, blijft er meer fris gras over.

Neushoorns maken mesthopen om een andere reden: om met elkaar te praten. Elke neushoorn heeft zijn eigen geurtje. Wil een neushoorn weten welke neushoorns er in de buurt zijn? Even aan de poephoop snuffelen. En zelf een berichtje achterlaten natuurlijk.

Maar 240 miljoen jaar geleden waren er nog geen neushoorns of paarden. Er waren zelfs nog geen dino’s. Wie heeft al die drollen dan gelegd? Dat hebben de onderzoekers uitgezocht. Toen ze de poepstenen doorhakten, zagen ze resten van planten, maar geen botjes. Het moeten keutels van een planteneter zijn.

De onderzoekers keken ook naar de vorm van de drollen. Sommige leken op eitjes of worstjes, andere op platte koeienvlaaien. Het kleinste keuteltje was zo groot als een pinda. De onderzoekers denken daarom dat de dieren in grote kuddes leefden, met jonkies erbij.

Een kudde planteneters... eens zien. In de buurt waren al veel botten van Dinodontosaurussen gevonden. Die naam is een beetje verwarrend: het waren geen dino’s, maar een soort zoogdier-reptielen. Het waren grote, stevige planteneters. Ze leken een beetje op neushoorns, maar dan met twee slagtanden. De onderzoekers denken dat Dinodontosaurussen al die keutels hebben achtergelaten. Die aten tientallen kilo’s gras en bladeren op een dag. En dat moest er ook natuurlijk ook allemaal weer uitkomen, 240 miljoen jaar geleden! Lucas Brouwers

Bron: Scientific Reports, 28 november

    • Lucas Brouwers