Troostrijke soep

Als je geen enge dingen wilt eten, laat staan levende dingen, maar gewoon iets eenvoudigs, hartigs en troostrijks dan wordt het gauw soep. Niet dat we aldoor zo getroost moeten worden, maar als het bijvoorbeeld koud rotweer is, dan wil je graag binnen een beetje extra behaaglijkheid om jezelf duidelijk te maken dat je het

Als je geen enge dingen wilt eten, laat staan levende dingen, maar gewoon iets eenvoudigs, hartigs en troostrijks dan wordt het gauw soep. Niet dat we aldoor zo getroost moeten worden, maar als het bijvoorbeeld koud rotweer is, dan wil je graag binnen een beetje extra behaaglijkheid om jezelf duidelijk te maken dat je het goed hebt. Terwijl ik dit schrijf, slaat de regen tegen de ruiten, de wind blaast de laatste appelen van de boom, het is vroeg in de middag al donkergrijs en naast mijn computer staat een kommetje dampende kippensoep met knolselderij. Misschien is knolselderij wel een van de hartelijkste groenten die er is. Dat denk ik wel eens. Vol van smaak, maggi-achtig, fluwelig als je hem pureert. Deze soep is zoetig van de pastinaak, hartig van de selderij en de bouillon, pittig en romig van de room met peper, en knapperig van de amandeltjes. Wat wil een mens meer.

Soep van pastinaak met pittige room

1 pastinaak

½ knolselderij

1 liter groente- of kippenbouillon

1 dessertlepel koenjit (kurkuma, geelwortel)

1 dl. crème fraîche

½ dl Griekse yoghurt

1 fijn gesneden groen pepertje (rawit)

25 g geschaafde amandelen

klontje boter

Meng de crème fraîche, de yoghurt en de peper door elkaar en zet het roommengsel in de ijskast.

Schil de pastinaak en de selderieknol, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in de bouillon in ongeveer 15 minuten. Voeg de koenjit (voor een mooie lichtgele kleur) toe en zout en peper naar smaak. Maal het geheel met de staafmixer of in de keukenmachine tot de soep fluwelig zacht en luchtig is. Dus niet te snel stoppen.

Bak in een koekenpan de amandelsnippers in een klontje boter.

Schep de soep in soepkommen, of – staat ook leuk – in koffiekopjes, of in stevige glazen. Doe op elke portie een flinke dot van het peperroommengsel en strooi er de amandelen over.

Bestel buiten regen en kijk daar tevreden naar.

    • Marjoleine de Vos