Troostrijke soep

Als je geen enge dingen wilt eten, laat staan levende dingen, maar gewoon iets eenvoudigs, hartigs en troostrijks dan wordt het gauw soep. Niet dat we aldoor zo getroost moeten worden, maar als het bijvoorbeeld koud rotweer is, dan wil je graag binnen een beetje extra behaaglijkheid om jezelf duidelijk te maken dat je het goed hebt. Terwijl ik dit schrijf, slaat de regen tegen de ruiten, de wind blaast de laatste appelen van de boom, het is vroeg in de middag al donkergrijs en naast mijn computer staat een kommetje dampende kippensoep met knolselderij. Misschien is knolselderij wel een van de hartelijkste groenten die er is. Dat denk ik wel eens. Vol van smaak, maggi-achtig, fluwelig als je hem pureert. Deze soep is zoetig van de pastinaak, hartig van de selderij en de bouillon, pittig en romig van de room met peper, en knapperig van de amandeltjes. Wat wil een mens meer.