Spelstijl is geënt op filosofie van Van Gaal

De Chilenen doen voor de negende keer mee aan het WK voetbal. Volgens de Chileense voetbalkenner Pedro Salazar is Chili een gevaarlijke outsider.

None

Nederland-Chili op 18 juni in Porto Alegre kan weleens een wedstrijd van alles of niets worden. Het spel van deze Zuid-Amerikaanse ploeg is grotendeels gebaseerd op de filosofie van Louis van Gaal. Voor beide ploegen geldt dat hun kracht in de aanval schuilt.

De architect van het Chileense elftal is de vorige bondscoach Marcelo Bielsa. De Argentijn is volgens de Chileense voetbalkenner Pedro Salazar „een groot fanaat van het Ajax uit de tijd van Louis van Gaal”. „Hij is helemaal gek van Nederlands voetbal en onder zijn leiding ging Chili altijd vol in de aanval. Daar zit hem ook het risico. Ze hebben moeite een voorsprong te consolideren. Toen het aan het begin van de kwalificatie minder ging, werd hij ontslagen.”

Volgens Salazar is de huidige bondscoach Jorge Sampaoli – ook een Argentijn – een leerling van Bielsa. Sampaoli loodste de Chilenen in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep als derde naar het WK in Brazilië, achter Argentinië en Colombia . Typerend voor het Chileense elftal was het duel tegen Colombia in oktober van dit jaar. Chili kwam uit op een 3-0 voorsprong, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met een 3-3 gelijkspel.

Een ander kenmerk van Chili is de fitheid van de ploeg. Sampaoli eist als een soort beul heel veel fysieke arbeid van zijn spelers. „Daardoor is Chili in staat om grote delen van de wedstrijd het initiatief te nemen. Het is voor tegenstanders moeilijk om zich onder de druk uit te spelen. Op het WK in Zuid-Afrika had Spanje in de groepsfase de grootst mogelijke moeite met Chili. Ze wonnen ternauwernood met 2-1.”

Een groot aantal Chileense internationals speelt in Europa. Bekendste spelers zijn Alexis Sánchez (Barcelona), Arturo Vidal en Mauricio Isla (beiden Juventus), Marcelo Diaz (Basel), Gary Medel (Cardiff City) en Felipe Gutiérrez (FC Twente). Volgens Salazar zal Chili in Brazilië beter voor de dag komen dan in Zuid-Afrika. Daar werd de ploeg in de achtste finales uitgeschakeld door de eeuwige rivaal Brazilië. „Dit Chileense elftal is vier jaar rijper”, zegt Salazar. „Ik zie Chili als een gevaarlijke outsider voor de titel. Alleen dreigt er in de volgende ronde opnieuw een treffen met Brazilië.”

Koen Greven

    • Koen Greven