Slotervaart-deal voor rechter

Erfgenamen Schram willen verkoop van ziekenhuis via rechter afdwingen

Wordt het Slotervaartziekenhuis (1.500 werknemers, 150 miljoen omzet) overgenomen of niet? Dat is de vraag die komende maandag in een spoedzitting aan de rechter voorligt. De ondernemingskamer, een speciale rechtbank voor conflicten tussen aandeelhouders en bestuurders, houdt bij hoge uitzondering op een maandag zitting om een nieuw conflict bij het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis te beslechten.

Het leek eind oktober nog zo overzichtelijk. Toen besloot de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof om bestuurlijk in te grijpen bij de aanhoudende ruzie rond het Slotervaartziekenhuis. Sinds het overlijden van eigenaar Jan Schram eind 2012 was er een machtsstrijd uitgebroken bij het ziekenhuis. Een bewindvoerder van buiten moest de gemoederen bedaren en ervoor zorgen dat er bij de holdings die (indirect) eigenaar zijn van het ziekenhuis even geen grappen werden uitgehaald.

Na het overlijden van Jan Schram botsten zijn familieleden met Schrams zakenpartner Aysel Erbudak. Zij gaf leiding aan het ziekenhuis en had samen met haar familie ook aandelen in het ziekenhuis en het recht de aandelen van wijlen Schram te verwerven.

Maar Erbudak kreeg met te veel mensen ruzie en werd ontslagen. Wat volgde was een schaakspel rond de eigendom van het ziekenhuis. Op advies van oud-rechter Pieter Kalbfleisch werd met een flitsemissie de familie Erbudak ook als aandeelhouder buitenspel gezet.

Maar die laatste gang van zaken ging de rechter te ver. Volgens de ondernemingskamer was die operatie zo ingrijpend dat Erbudak en haar familie hierover geïnformeerd hadden moeten worden. De rechter besloot onlangs een onderzoeker aan te stellen om wanbeleid te onderzoeken, schorste de bestuurder van twee beheersmaatschappijen en stelde Charlotte Insinger als bewindvoerder aan.

Wat de rechter niet wist was dat een paar dagen vóór die uitspraak het ziekenhuis een koopcontract van 29 miljoen tekende met MC Zuiderzee, de ziekenhuisorganisatie van zorgondernemer Loek Winter. En Winter wist weer niet van de ernst van dit conflict, zei hij later. Insinger moet als bewindvoerder nu instemmen of niet instemmen met die overname, waarbij het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis op haar beurt voor 10 miljoen delen van Slotervaart overneemt.

Dat is nogal een besluit voor een bewindvoerder die vooral geacht wordt op de winkel te passen, niet de winkel te verkopen. Insinger wil dat niet zomaar doen, al was het maar omdat nog onderzocht wordt of de huidige eigenaren überhaupt de rechtmatige eigenaren van Slotervaart zijn.

Maar koper en verkoper kunnen niet wachten. Zij noemen de financiële situatie zo zorgelijk dat overname geen uitstel duldt. Tegenstanders van de deal betwisten dat weer. Daarom is de familie Schram naar de rechter gestapt om te vragen of bewindvoerder Insinger zonder ruggespraak van aandeelhouders, waaronder de tegenstemmende Erbudak, met de overname kan instemmen. Anders gezegd, om de bewindvoerder te laten dealen en te voorkomen dat Erbudak de overname frustreert.