‘Shuffle off this mortal coil’

Een Britse marinier is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal tien jaar voor de moord op een gewonde Talibaanstrijder. Volgens de krijgsraad heeft de marinier „zijn korps verraden en alle Britse militairen die in Afghanistan hebben gediend”. Het is de eerste keer dat een Britse militair is aangeklaagd voor moord ten tijde van de oorlog in Afghanistan. Twee andere mariniers werden vrijgesproken van de moord.

Het incident vond twee jaar geleden plaats in de provincie Helmand, waar twee Talibaanstrijders een Britse basis onder vuur namen. Een van de aanvallers raakte ernstig gewond door schoten van een Apache-helikopter. De drie mariniers vonden de gewonde Afghaan in een veld buiten de basis. Een van de drie helmcamera’s stond nog aan en legde de moord vast. De beelden werden in de rechtszaal getoond. Te zien is hoe de Britse marinier de Afghaan van dichtbij in de borst schiet met een 9mm-pistool. Hij spreekt daarbij een zin uit van de ‘To be or not to be’-monoloog uit Shakespeare’s Hamlet, „shuffle off this mortal coil” (‘werp de aardse zorgen af’).

Volgens de rechter bevond de marinier zich niet in een levensbedreigende situatie. „De videobeelden tonen dat u volledige controle over uzelf had. U bleef enkele minuten staan en was niet bang dat u gevaar liep beschoten te worden door andere aanvallers.”

De krijgsraad nam in het vonnis mee dat de marinier zich in een oorlogssituatie bevond. Het was voor de Brit de zesde uitzending naar het buitenland. „We begrijpen dat u voortdurend onder druk stond in een situatie van angst en gevaar om het leven te verliezen of ernstig gewond te raken.” Ook erkende de raad dat de marinier leed aan een stress-stoornis.

Maar, oordeelde raad, duizenden andere militairen hebben soortgelijke stress meegemaakt. „Zij gebruikten hun zelfdiscipline en handelden gepast en humaan; u deed dat niet.” BBC, AP

    • BBC
    • Ap