Processies bij transport Mandela - Clinton en Bush naar Zuid-Afrika

Een foto van Mandela tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de overleden oud-president in Qunu. Foto AP / Schalk van Zuydam

Het lichaam van Nelson Mandela zal tijdens het transport naar de plek waar hij opgebaard wordt in Pretoria elke dag begeleid worden door een processie. Dat meldt persbureau AFP. Inmiddels is ook duidelijk dat veel Amerikaanse oud-president naar Zuid-Afrika afreizen voor de uitvaart van Mandela.

De begrafenis van Mandela, die donderdagavond op 95-jarige leeftijd kwam te overlijden, vindt volgende week zondag plaats in Qunu, waar Mandela tijdens zijn jeugd opgroeide. Niet alleen Obama, die gisteravond met Mandela’s weduwe Graca Machel telefoneerde, maar ook een aantal oud-presidenten van Amerika zal bij de begrafenis aanwezig zijn. Bill Clinton en George W. Bush bevestigden gisteravond dat zij waren uitgenodigd en bij de ceremonie aanwezig zullen zijn. Voormalig president George H. W. Bush is vanwege zijn gezondheid niet in staat naar Zuid-Afrika af te reizen.

Wie er namens Nederland bij de uitvaartdienst zullen zijn, is nog onduidelijk. Premier Rutte wilde daar gisteravond tegenover de camera’s van de NOS niet op vooruitlopen. Mogelijk gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Tien dagen van nationale rouw in Zuid-Afrika

Voordat Mandela op 15 december wordt begraven, vinden er komende week in Zuid-Afrika tal van herdenkingsbijeenkomsten plaats. Mandela’s lichaam zal woensdag, donderdag en vrijdag worden opgebaard in Pretoria. Iedere ochtend zal een processie, een optocht van geestelijken, het transport van Mandela’s lichaam van het mortuarium naar de plek waar hij wordt opgebaard begeleiden.

De periode van tien dagen van nationale rouw bestaat verder uit een dag van gebed en reflectie, die morgen plaatsvindt. Maandag komen de beide kamers van het Zuid-Afrikaanse parlement samen om Mandela te herdenken. Dinsdag is er in het voetbalstadion van Soweto, waar plek is voor 90.000 mensen, een grote openbare herdenking.

‘Op de eerste dag van nationale rouw was Zuid-Afrika gelijk’

Bij het huis van Mandela in Johannesburg kwamen ook vanochtend weer veel Zuid-Afrikanen samen om te rouwen en het leven van Mandela te vieren. Onze correspondent Elles van Gelder beschrijft de sfeer die er gisteren hing als volgt in NRC Handelsblad:

De eerste dag van rouw in Zuid-Afrika ging vrijdag tot in de late uren door. Zuid-Afrikanen brachten bloemen naar het huis van Mandela in de wijk Houghton waar hij donderdagavond op 95-jarige leeftijd overleed. Op de stoep voor de bloemenzee greep een zwarte Zuid-Afrikaanse schoonmaakster de hand vast van haar blanke bazin. Het paste perfect in wat Mandela symboliseerde; de verzoening tussen blank en zwart. Op de eerste dag van nationale rouw was Zuid-Afrika gelijk. Gelijk in het verdriet over het heengaan van de vader van het nieuwe democratische Zuid-Afrika, de vechter die het land vrijheid gaf.

Bekijk onze fotoserie over hoe de wereld Mandela herdenkt:

    • Pim van den Dool