Philips opnieuw verdacht van prijsafspraken

De Europese mededingingsautoriteiten hebben deze week een inval gedaan bij Philips. De Europese Commissie vermoedt dat een aantal elektronicabedrijven, waaronder Philips, zich schuldig heeft gemaakt aan afspraken bij verkopen via internet. Dat zou mogelijk de prijzen hebben opgedreven.

Philips wil niet inhoudelijk reageren en zegt volledig mee te werken aan een onderzoek. Behalve Philips worden ook de Duitse Metro Group, bekend van Media Markt en Saturn, en het Koreaanse Samsung onderzocht.

Het onderzoek bij Philips door de Europese mededingingsautoriteiten in verband met verdenkingen van prijsmanipulatie is de derde zaak binnen een jaar waarbij het elektronicaconcern betrokken is.

Een jaar geleden oordeelde de Europese Commissie dat Philips en zes andere elektronicabedrijven zich schuldig hadden gemaakt aan kartelvorming. Ze kregen een boete van 1,5 miljard euro, de hoogste kartelboete die de Commissie ooit heeft opgelegd. Van de zeven werd Philips het zwaarst beboet. Het concern moest bijna 510 miljoen euro betalen.

Begin dit jaar werd Philips, samen met andere fabrikanten in Europa, verdacht van verboden prijsafspraken rond chips voor pinpassen en simkaarten. Deze zaak loopt nog.

Daarnaast kreeg de onderneming in maart in Oostenrijk een boete van 3 miljoen euro voor prijsafspraken met de detailhandel over televisies en andere elektronica. Volgens de Oostenrijkse toezichthouder had Philips tussen 2009 en 2012 prijsafspraken gemaakt over tv’s. Die afspraken zouden elektronicaketen Media Markt betreffen – hetzelfde concern dat ook nu wordt onderzocht door de Europese Commissie.

Vrijdag werd ook bekend dat het Japanse Funai Electric een claim indient tegen Philips wegens de afgeketste overname van Lifestyle Entertainment (consumentenelektronica). Volgens Funai was Philips, dat de onderhandelingen in oktober afbrak, niet in staat om dit bedrijfsonderdeel binnen de afgesproken tijd af te splitsen. Philips kondigde toen aan juist schade op Funai te zullen verhalen.

Volgens de Japanners week het bedrijf dat ze wilden overnemen sterk af van wat Philips had voorgespiegeld. De winstgevendheid ervan verslechterde dit jaar sterk, aldus Funai.