‘Onverantwoorde zorg bij gevangenisziekenhuis Scheveningen’

Bij het Justitieel Medisch Centrum (JMC) in Scheveningen is zo veel mis dat daar geen verantwoorde zorg kan worden geleverd. Dat concludeert emeritus hoogleraar veiligheid in de zorg Jan Klein uit onder meer inspectierapporten die het Radio 1-programma Argos in bezit heeft gekregen.

Een grote misstand zou zijn dat justitieel medewerkers bij de opname van patiënten meer hebben te zeggen dan de behandelend arts. Dat leidt volgens voorzitter Wilma Duijst van het Medische Forensisch Genootschap tot gevaarlijke situaties. Verder worden de dossiers bij het JMC niet goed bijgehouden. Ook worden patiënten behandeld zonder dat daarvoor de noodzakelijke kennis aanwezig is. Argos concludeert dit allemaal uit gesprekken met medewerkers, gedetineerden en interne rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoogleraren: situatie ernstig en zorgwekkend

De bevindingen zijn reden om “fors aan de bel te trekken”, stelt Anton van Kalmthout volgens het programma. Van Kalmthout is emeritus hoogleraar strafrecht en lid van een commissie die namens de Raad van Europa toeziet op de kwaliteit van de zorg in Europese detentiecentra. Hoogleraar Klein noemt de situatie “ernstig en zorgwekkend”.

In 2011 kwam nog een 29-jarige man uit Kaapverdië om die vijf dagen eerder uit het JMC centrum was geplaatst omdat hij slechts met hyperventilatie zou kampen. Hij was eerder vanuit het IJssellandziekenhuis met de diagnose epilepsie overgeplaatst naar het JMC, maar die belangrijke informatie was bij de overdracht zoekgeraakt.

Nu blijkt volgens Argos dat dit voor de IGZ aanleiding was om twee tuchtklachten in te dienen tegen artsen van het centrum en de kwaliteit van de zorg te onderzoeken. De zaken lopen nog.

Ministerie zegt dat er verbeteringen zijn doorgevoerd

Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt volgens Argos dat na 2011 verbeteringen zijn doorgevoerd. De inspectie zou inmiddels hebben geconcludeerd dat belangrijke resultaten zijn geboekt. Maar uit een intern document blijkt volgens Argos dat het ministerie nog in april concludeerde dat de behandeling vaak begint zonder dat er een volledig beeld van de patiënt is.

Ook de behandeling van medische dossiers was in april nog onvoldoende. “Ondanks meerdere aanbevelingen in calamiteitenonderzoeken is nog steeds sprake van een handgeschreven, gefragmenteerde dossiervorming. Hierdoor ontstaan risico’s voor de patiënt door mogelijke verschillen tussen de diverse dossiers. Deze risico’s worden door de zorgprofessionals binnen het JMC onvoldoende onderkend”, staat volgens het programma in het rapport. Verder zou niet goed worden teruggekoppeld.

In 2008 was de IGZ ook al kritisch vanwege een sterfgeval. Toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) beloofde toen alles te doen om herhaling te voorkomen. Bij het JMC wordt overigens alleen niet-spoedeisende zorg verleend. (Novum)