Noord-Korea laat Amerikaanse veteraan (85) vrij

Newman vanochtend na aankomst op het vliegveld van Peking.
Newman vanochtend na aankomst op het vliegveld van Peking. Foto Reuters via Kyodo

De 85-jarige Amerikaanse veteraan Merrill Newman, die een aantal weken geleden werd gearresteerd in Noord-Korea, is vrijgelaten. Dat heeft het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA vanochtend gemeld. Newman werd onlangs opgepakt vanwege “vijandelijkheiden” tegen de Noord-Koreaanse staat.

Newman is volgens Noord-Korea op humanitaire gronden vrijgelaten en zou bovendien zijn fouten hebben toegegeven en daarvoor excuses hebben gemaakt. De Amerikaan, die tegen Noord-Korea vocht tijdens de Koreaoorlog (1950-1953), werd na zijn vrijlating overgevlogen naar Peking. Vanuit de Chinese hoofdstad zou hij later vanochtend doorreizen naar San Francisco. Newman werd eind oktober opgepakt tijdens een vakantiereis door het stalinistische land.

Bekijk hier beelden van Newman op de Noord-Koreaanse staatstelevisie:

Newman en familie blij met vrijlating

In een reactie op zijn vrijlating zei Newman volgens Japanse media “heel blij te zijn dat ik op weg ben naar huis”. “Ik voel me goed en wil nu naar huis om mijn vrouw te kunnen zien”, aldus Newman. Zijn zoon liet in een verklaring weten dat Newman in “uitstekende conditie” is en dat zijn vrijlating een bijzonder moment is voor zijn familie. Jefrrey Newman beloofde dat zijn vader binnenkort meer bekend zal maken over zijn reis en gevangenschap in Noord-Korea.

De Amerikaanse regering verwelkomde in een reactie het besluit van Pyongyang om Newman vrij te laten. Jefrrey Newman vroeg zijn Amerikaanse landgenoten om het lot van Kenneth Bae, een andere Amerikaan die nog vastzit in Noord-Korea, niet te vergeten. Bae, een Koreaans-Amerikaanse missionnaris die in mei werd veroordeeld wegens misdaden tegen de staat, zit in Noord-Korea een werkstraf van 15 jaar uit.