Net gemist 7/12

Deze week onder meer: het meest onbekende bedrijf van Nederland, een bizar dierenfilmpje en de honderd filmtrailers van 2013.   Wat Het meest onbekende grote bedrijf van Nederland Tijd 20 minuten Het Rotterdamse Vitol is met een omzet van meer dan 223 miljard euro na Shell het grootste Nederlandse bedrijf ter wereld. Toch is er

Deze week onder meer: het meest onbekende bedrijf van Nederland, een bizar dierenfilmpje en de honderd filmtrailers van 2013.

 

Wat Het meest onbekende grote bedrijf van Nederland
Tijd 20 minuten

Het Rotterdamse Vitol is met een omzet van meer dan 223 miljard euro na Shell het grootste Nederlandse bedrijf ter wereld. Toch is er over Vitol nog nooit een Kamervraag gesteld. De Correspondent gaat in dit onderzoeksverhaal dieper in op Vitol, dat zelf bewust publiciteit mijdt.

Wat Hyperrealistisch tekenen op de iPad
Tijd 4 minuten

Kyle Lambert maakte een realistische tekening van acteur Morgan Freeman op zijn iPad.  Hij tekende met zijn vingers.  Zo echt, dat het bijna niet echt kan zijn.

Wat Een bizar dierenfilmpje
Tijd 4 minuten

Wat doet een luipaard met een babyaapje, als ie net z’n moeder heeft vermoord? Hem vertroetelen, zoals te zien in dit bijzondere natuurfilmpje.

Wat De honderd filmtrailers van 2013
Tijd 7 minuten

Was je voornemen voor 2013 om vaker naar de bioscoop te gaan en is daar niks van terecht gekomen? Kijk dan naar deze compilatie van zo’n honderd films van het afgelopen jaar. Binnen zeven minuten ben je op de hoogte van het beste en het slechtste wat Hollywood heeft geproduceerd.

Wat Snowden and Greenwald: The Men Who Leaked the Secrets
Tijd 50 minuten

Het kostte klokkenluider Edward Snowden bijna een half jaar om contact te krijgen met journalist Glenn Greenwald. Bij de eerste ontmoeting kon Greenwald zijn ogen niet geloven. Snowden was geen zestig jaar oude NSA-veteraan, maar een man van nog geen dertig. Magazine Rolling Stone beschrijft hoe de inmiddels befaamde Snowden-files tot stand kwamen.

Wat Man Bijt Hond
Tijd 6 minuten

Antje van Erkelens uit Enschede is fan   van Hyves. Heel erg fan. Door haar slechte gezondheid komt ze weinig de deur uit. Hyves was haar manier om contact te houden met Hyves-vriendinnen, die ze nooit eerder zag. Maar nu is de site opgeheven. Verschrikkelijk”,  zegt Antje. „Ik heb gehuild.” Om het leed te verzachten heeft Man Bijt Hond een verrassing voor Antje. Hyves-vriendinnen Toos en Jolanda staan voor de deur.

    • Stijn Bronzwaer