Nederland loot de wereldkampioen

Nederland heeft relatief zwaar geloot voor het WK, met Chili, Australië en wereldkampioen Spanje als tegenstanders. Maar Oranje ontloopt het tropisch regenwoud.

Het 90 minuten durende spektakel van de wereldvoetbalbond FIFA rondom de WK-loting werd vrijdagavond in 190 landen rechtstreeks uitgezonden. Foto AFP

Nederland speelt in de groepswedstrijden op het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië tegen Chili, Australië en regerend wereldkampioen Spanje. Dat is het resultaat van de loting voor het WK, gisteren in Costa do Sauípe. Nederland speelt zijn wedstrijden in poule B in Salvador, Porto Alegre en São Paulo. De openingswedstrijd, op 12 juni 2014, is Brazilië-Kroatië.

Spanje-Nederland was de WK-finale van 2010, toen Spanje na verlenging met 1-0 won door een doelpunt van Barcelona-middenvelder Andrés Iniesta. Tegen Chili speelde Nederland pas één keer eerder: op de Olympische Spelen van 1928 in het stadion van Sparta (2-2). Australië was drie keer eerder tegenstander van Nederland. Twee keer eindigde die confrontatie in een gelijkspel en één keer wonnen de Australiërs.

De groep van Nederland wordt gezien als een van de zwaarste van de acht poules, samen met poule A (Brazilië, Kroatië, Mexico en Kameroen) en poule D (Uruguay, Costa Rica, Engeland en Italië). België, groepshoofd in poule H, lootte met Algerije, Rusland en Zuid-Korea als tegenstanders juist relatief gunstig.

Bondscoach Louis van Gaal sprak tegenover de NOS van een „slechte loting”. „We spelen tegen de wereldkampioen, tegen Australië, waar we nog nooit van gewonnen hebben, en Chili. Dat is ook geen verkeerd ploegje.” Ook noemt hij het als nadeel dat Nederland relatief weinig voorbereidingstijd heeft, omdat Oranje al op de tweede dag van het WK in actie komt.

Over de wedstrijd tegen Spanje zei Arjen Robben, die in de WK-finale van 2010 een grote kans miste: „Er is altijd een tweede kans. Dan moeten we die nu maar pakken.”

De Spaanse media zijn op hun beurt niet te spreken over de loting. Volgens sportkrant Marca is poule B een „gevaarlijke” groep. AS noemt de groep zelfs „dodelijk”. In Australië is men er eveneens van overtuigd dat het geen makkelijk WK wordt. Televisiestation SBS vindt de loting „lastig”, de Sydney Morning Herald beoordeelt de loting als „een nachtmerrie”. De Belgen zitten in een „haalbare poule”, constateert Het Nieuwsblad, maar „daarna wacht een kraker” tegen waarschijnlijk Duitsland, Portugal of Ghana.

Het WK in Brazilië wordt het toernooi van de slopende omstandigheden en de grote afstanden. Een doemscenario voor Nederland – wedstrijden in de tropische hitte van het Amazone-regenwoud – is uitgebleven, met twee van de drie groepswedstrijden in de zuidelijke helft van Brazilië. Alleen de openingswedstrijd tegen Spanje is in het hete Salvador. Toch had Van Gaal het liever anders gezien, omdat het pad naar de halve finale via noordelijke plaatsen loopt. „We gaan steeds noordelijker, dan worden de omstandigheden steeds slechter”, zei hij tegen de NOS.

Wat betreft het noorden spreekt spelersvakbond FIFPro zelfs van „onverantwoorde risico’s voor de gezondheid”. De FIFA staat scheidsrechters toe een extra drinkpauze in te lassen.