Mandela in ‘zijn’ film: een heilige, maar toch ook een mens

Acteur Idris Elba, die de rol van Mandela vertolkt, afgelopen donderdag bij de voorvertoning in Londen.
Acteur Idris Elba, die de rol van Mandela vertolkt, afgelopen donderdag bij de voorvertoning in Londen. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

Het was zijn vurige wens dat zijn autobiografie Long walk to freedom zou worden verfilmd. Mandela zelf zal de film niet meer kunnen zien, maar vanaf 19 december draait hij wereldwijd in de bioscopen. NRC Handelsblad interviewde regisseur Justin Chadwick. “We laten onbekende aspecten van z’n karakter zien.”

Chadwick, bekend van de film The Other Boleyn Girl , was volledig vrij bij het maken van de film, maar noemt de opdracht in een interview met NRC-redacteur Herien Wensink “zenuwslopend”. “Wat een verantwoordelijkheid: eer doen aan Mandela’s verhaal, en iedereen die er een rol in speelt.”

Voor het maken van de film deed Chadwick een jaar lang research in Zuid-Afrika. Hij praatte met alle nauw betrokkenen: Mandela’s ex-vrouw Winnie en hun dochters, medestrijders en medegevangenen. Vorig jaar ging Chadwick met ‘Madiba’ zelf nog langs 200 oude foto’s:

“Zijn geheugen was messcherp; hij wist alles nog precies. Het is fantastisch dat hij nog heeft bijgedragen aan de film.”

Hoofdrolspeler Idris Elba zet Mandela in de film neer als een man met twee kanten, schrijft Wensink, die vorige week in Londen bij de voorvertoning was:

Wordt Mandela in de film van heilige weer mens? De regisseur probeert het, door de nadruk te leggen op zijn persoonlijke leven. Maar acteur Idris Elba (The Wire) kiest in zijn vertolking of passie of statigheid. Vurig activist vóór zijn detentie, contemplatieve wijze erna.

De film schetst volgens Wensink een overtuigend tijdsbeeld. Daarin was Chadwick ambitieus, zegt hij:

“Mandela’s leven is goed gedocumenteerd. Ik wilde in alles, ook in de scènes van rellen, trouw zijn aan de historische werkelijkheid. We hebben complete sets in de townships nagemaakt en werkten met figuranten die het destijds hebben meegemaakt. We wilden dat ze het echt herbeleefden. Dat was heel heftig; ik had geen blanke politieagent op de set willen zijn.”

Mandela: Long walk to freedom is in Nederland vanaf 19 december te zien in de bioscoop.

    • Pim van den Dool