Laatste verdachte Kunsthalroof opgepakt

De enige nog voortvluchtige verdachte van de Kunsthalroof, Adrian P., is woensdag aangehouden door de Britse politie in de vertrekhal voor de Kanaaltunnel. De 21-jarige Roemeen probeerde met valse identiteitspapieren Groot-Brittannië te verlaten. De Roemeense autoriteiten hadden een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

Vorig jaar oktober forceerde Adrian P. samen met Radu D. ’s nachts een nooddeur van de Kunsthal. Nog geen drie minuten later stonden ze weer buiten met zeven kostbare kunstwerken. D. werd in januari samen met twee handlangers opgepakt. Vorige week werd hij veroordeeld tot ruim zes jaar cel. Dezelfde straf hangt Adrian P. boven het hoofd. Hij zal worden uitgeleverd en de Roemeense aanklagers gaan ervan uit dat hij een uitgebreide verklaring zal afleggen. Het bewijs tegen hem is overtuigend en een schuldbekentenis is de enige manier om strafvermindering te krijgen.

Over wat er met de schilderijen na de roof is gebeurd, kan P. vermoedelijk weinig vertellen. Uit de verklaringen van de andere verdachten blijkt dat zijn rol na de roof te verwaarlozen is. Zijn vrienden vluchtten met de schilderijen naar Roemenië, P. bleef achter in Rotterdam en hield weinig contact. Een officieel onderzoek naar wat er met de schilderijen is gebeurd loopt nog, maar het is vrijwel zeker dat de werken zijn verbrand.

In juli werd P. officieel aangeklaagd voor de diefstal. Op 21 januari komt hij met de andere nog niet veroordeelde verdachten voor de rechter.

    • Lex Boon