Simpele zege van Ajax - winst voor Twente tegen AZ - RKC speelt gelijk

Markus Henriksen van AZ (L) in duel met Shadrach Eghan van Twente.
Markus Henriksen van AZ (L) in duel met Shadrach Eghan van Twente. Foto ANP/Olaf Kraak

Ajax heeft zich naar aanloop van het beslissende Champions Leagueduel tegen AC Milan niet bovenmatig hoeven inspannen. De club won de eredivisiewedstrijd tegen NAC Breda vanavond met 4-0. FC Twente heeft AZ vanavond in Alkmaar met 2-1 verslagen.

Davy Klaassen was met drie goals de grote man in de Amsterdam Arena. Invaller Bojan Krkic zette 22 minuten voor tijd de eindstand op het bord.

Ajax neemt door de zege de koppositie over van Vitesse, dat de eerste plek later zaterdag op bezoek bij PSV weer kan heroveren. NAC, dat het duel vanwege een rode kaart voor Joey Suk met tien man afsloot, blijft elfde.

Eerste treffer na onoplettendheid van NAC

Ruben Ligeon startte door de afwezigheid van Nicolai Boilesen en Lerin Duarte als linksback bij Ajax, dat het eerste halfuur redelijk simpel van scoren werd gehouden door NAC. Na 34 minuten verloren de Brabanders Klaassen echter even uit het oog. Op aangeven van Lasse Schöne schoot de 20-jarige middenvelder de bal koel in de hoek: 1-0.

Tien minuten later besliste Klaassen het duel. De Hilversummer volleyde de bal na een pass van Viktor Fischer fraai tegen het net: 2-0. Na rust kwam NAC via Mats Seuntjes en Kenny van der Weg in de buurt van de aansluitingstreffer, maar goalie Jasper Cillessen keerde de pogingen.

Na een lange bal van Niklas Moisander maakte Klaassen er in de 65e minuut op zeer fraaie wijze 3-0 van, waarna de voor Danny Hoesen ingevallen Krkic net als vorige week het net wist te vinden. De Barcelona-huurling tikte op aangeven van Ricardo van Rhijn de 4-0 binnen.

Een succesvolle vrije trap, drie minuten voor tijd

Suk gaf Fischer drie minuten voor tijd van achter een schop en moest daarop het veld verlaten. Schöne zorgde kort daarna met een vrije trap bijna voor een mooi slotstuk, maar doelman Jelle ten Rouwelaar en de paal weerhielden de Deen van scoren.

Ajax treft Milan woensdag in San Siro. De Amsterdammers moeten winnen om zich te kwalificeren voor de achtste finales van de Champions League.

FC Twente net onder Ajax in klassement

FC Twente heeft AZ vanavond in Alkmaar met 2-1 verslagen. Nadat Roy Beerens de thuisploeg op voorsprong had gezet trok Youness Mokhtar de stand nog voor rust gelijk. In blessuretijd kopte de buitenspeler ook de winnende binnen.

Twente heeft nu 30 punten, een minder dan koploper Ajax. AZ staat zesde met 24 punten.

De ploeg van Dick Advocaat kende een droomstart. Beerens nam na drie minuten een pass van de zijkant op de borst aan en verschalkte doelman Nick Marsman vervolgens met een schitterende volley.

AZ bleef daarna hard op zoek naar een tweede treffer, maar Esteban hielp Twente aan de andere kant tegen de verhouding in aan de 1-1. De AZ-keeper liet vijf minuten voor rust een schot van Shadrach Eghan knullig los, waarna Mokhtar profiteerde.

Ook na rust was AZ lang sterker en moest Twente zich vooral tot tegenhouden beperken. De Alkmaarders wisten echter niet gevaarlijk te worden, in tegenstelling tot Twente. Mokhtar en Kyle Ebecilio raakten ruim een kwartier voor tijd allebei de lat voor de bezoekers.

Nadat Dusan Tadic en Felipe Gutierrez Twente bijna naar een voorsprong had geschoten vond Mokhtar in extra tijd nog een keer het net. Op aangeven van Roberto Rosales kopte de Utrechter de Tukkers naar drie punten.

Geen winnaar bij RKC - Cambuur

Het duel tussen laagvliegers RKC Waalwijk en SC Cambuur heeft geen winnaar opgeleverd. De nummers zeventien en veertien van de Eredivisie speelden in Brabant met 2-2 gelijk. Michiel Hemmen trof twee keer doel voor de Friezen, Robert Braber en Sander Duits scoorden voor RKC.

Beide ploegen schieten niet veel op met het punt. RKC blijft zeventiende met slechts twee punten meer dan hekkensluiter NEC. Cambuur, veertiende met twee punten voorsprong op RKC, kan zondag achterhaald worden door Heracles Almelo en ADO Den Haag.

Braber bezorgde RKC na zeventien minuten een voorsprong, waarna Hemmen de stand tussen de 33e en 37e minuut met twee treffers omdraaide in Fries voordeel. Via een strafschop tekende Duits negen minuten na rust voor de gelijkmaker.

Mitchell Schet kende een bijzonder ongelukkige avond. Nadat de RKC-aanvaller op stuntelige wijze had nagelaten de bal in een leeg doel te schieten, pakte hij in de 83e minuut zijn tweede gele kaart en moest hij naar de kant.
(Novum)