Is er leven na de Heideroosjes?

Foto John Klijnen

Zaterdag // Docu Mooi geweest Leon verdonschot Dok 6, Panningen, Limburg. Première: Zaterdag, 20.00 uur. Kaarten op: dok6.eu

Wat gebeurt er als je na 23 jaar stopt met je band? Dat is de vraag die muziekjournalist Leon Verdonschot zich stelde toen hij van Heideroosjes-zanger Marco Roelofs hoorde dat die band ermee ophield. De levens van de leden van de Limburgse punkband stonden geheel in het teken van de groep. Verdonschot, die Roelofs leerde kennen op de School voor Journalistiek, besloot het viertal te volgen vanaf het afscheid. „Veel films over bands werken naar een glorieus hoogtepunt toe, een groot concert of zo”, zegt hij. „Ik wilde juist laten zien hoe het leven erna eruit ziet.”

Zijn eerste boek was een biografie van de Heideroosjes. Mooi geweest, de film over het einde van de band, is zijn debuut als regisseur. „Toen ik Marco leerde kennen, leefde hij al van de muziek”, zegt Verdonschot. „De vragen die ik had, over wat ik wilde met mijn leven, die had hij totaal niet: hij had de band. Wat ik me afvroeg toen ik 22 was, kreeg hij 16 jaar later voor zijn kiezen.” Twee van de vier bandleden wilden stoppen, Roelofs wilde doorgaan.

Hoogtepunt van Mooi geweest, volgens Verdonschot: de scène waarin de bandleden hun oefenruimte ontmantelen. „Ze willen allemaal wat anders. Je ziet dat ze elkaar door en door kennen, ze maken elkaars zinnen af. Het voelt echt als een scheiding.” Mooi geweest draait zaterdag in Dok 6 in Panningen en zal ergens komend jaar worden uitgezonden op Nederland 3.

    • Merlijn Kerkhof