Inspecteurs IAEA in Teheran voor bezoek nucleaire installatie

De nucleaire reactor in Arak, 320 km ten zuiden van Teheran.
De nucleaire reactor in Arak, 320 km ten zuiden van Teheran. AFP / Atta Kenare

Inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) zijn in Teheran aangekomen om een nucleaire installatie te bezoeken. Dat heeft het Iraanse persbureau Mehr vandaag tegenover persbureau AP verklaard

De nucleaire installatie in Arak was lange tijd niet toegankelijk was voor experts van buitenaf. Volgens Mehr bezoeken twee inspecteurs de installatie morgen.

Iran kwam eind vorige maand met de IAEA overeen dat de Verenigde Naties de nucleaire complexen in het land mogen inspecteren. Daarnaast behelst de deal dat de economische sancties tegen Iran worden verlicht in ruil voor het beperken van het atoomprogramma van het land.

Sinds de meer gematigde Hassan Rohani president van Iran werd is de ontwikkeling van een plutoniumreactor al stilgelegd. Iran hoeft volgens het akkoord het verrijken van uranium niet geheel op te geven, hetgeen waartegen Araqchi zo ageerde, maar stelt wel grenzen aan dat Iraanse verrijken van uranium. Ook bepaalt het akkoord dat Iran de komende tijd geen nieuwe nucleaire installaties opbouwt. De installaties die al bestaan mogen worden vanaf dit weekend geïnspecteerd.

    • Annemarie Coevert