‘Ik zie mezelf als een nieuw type fotograaf’

Daphne Channa Horn

(38) was tandarts en is nu online documentair fotograaf.

Foto Maurice Boyer
Foto Maurice Boyer

Bagage

„‘Meisjes zorg voor je onafhankelijkheid’, zei mijn moeder altijd. Het ultieme succes in haar ogen was een beroep met een bordje in de tuin. Mijn zusje werd apotheker, ik tandarts, alleen dan zonder bordje. Ik werkte als sociaal tandarts, in een gevangenis, op een angstpoli, in de Jellinekkliniek. Een prachtig vak, zeker in de kliniek. Ex-drugsverslaafden kregen een baan, konden resocialiseren, omdat ze weer tanden hadden. Wij gaven mensen kun leven terug. Maar uiteindelijk is het maken van een kroon of implantaat toch een trucje dat je steeds moet herhalen. Ik wilde naar buiten, bijleren.”

Stimulans

„Voor mij is fotografie een groot-hart-zaak. Als kind hield ik al een spreekbeurt over fotojournalistiek. Mijn vader, amateurfotograaf, gaf me zijn Olympus toen ik twaalf was. Maar zelfs toen ik naar de Fotoacademie ging, deed ik het fotograferen erbij. Ik was tandarts. In 2008 overleed mijn vader. Hij was 63. Hij had altijd plichtsgetrouw gedaan wat van hem werd verwacht. Zijn dood zag ik aankomen, niet wat het met mij zou doen. Ik stortte in, verloor mijn relatie, zelfs mijn camera ben ik kwijtgeraakt. Maar ik wist: nu moet ik lef hebben. Ik wil een heel goede fotograaf worden, dan moet ik daar vol voor gaan.”

Behoefte

„Al mijn grote fotoprojecten hebben een sociaal onderwerp. Ik heb de beginjaren van Twitter vastgelegd, de gay- en transgendergemeenschap in Amsterdam en de Occupy-beweging op het Beursplein. Toen afgelopen juni de opstand tegen premier Erdogan in Turkije losbarstte, ben ik meteen afgereisd. De vaste elementen van een revolutie waren aanwezig: een plein, Taksimplein, afgesloten internet, de politie die met geweld reageert. En dat in Europa, het was heftig. Het liefst zou ik alleen dit soort verhalen maken, maar dat kost geld.”

Identiteit

„Ik zie mezelf als een nieuw type fotograaf. Ik werk grotendeels online, deel mijn werk via mijn websites en sociale media. Op Google+ heb ik 18.000 contacten, op Twitter 3.500 volgers, dan zijn er nog Facebook, LinkedIn, Instagram en andere platforms. Mijn werk wordt gezien in Korea, Japan, Australië. Ik heb geen fysieke ruimte nodig om foto’s te delen. Een foto op de voorpagina van een krant vind ik fantastisch, maar het kan simpeler, sneller en zonder papier. Mijn volgers zijn mijn fans en bovendien steeds vaker mijn financiers. Mijn reis naar Turkije is betaald via crowdfunding.”

Vernieuwing

„Ik ben een techniekfreak, maar hou ook van old school fotografie. Van barietprints, van mijn oude Leica. Digitale prints zijn technisch perfect, maar een handprint is warmer en menselijker, juist omdat de perfectie ontbreekt. Ik zoek naar nieuwe technieken. Voor de conferentie TEDx Amsterdam fotografeerde ik bijvoorbeeld vooraf alle sprekers met een Polaroidcamera met een moderne film erin. Die beelden heb ik gedigitaliseerd en omgezet in augmented reality. Als bezoekers een app downloadden, konden ze de beelden als virtuele tentoonstelling zien op hun telefoon.”

Liefde

„Tien jaar geleden heb ik me met mijn toenmalige vriendin bij Pax Christi aangemeld als pleeggezin. Ik denk dat we goed wilden doen, delen wat we weten van de wereld. Kevin was drie toen hij voor het eerst kwam logeren. Het is een Romajongen, hij woont in een kindertehuis in Berlijn. We gingen kamperen, ik heb hem leren zwemmen. Met mijn huidige vriendin denk ik na over kinderen, maar het is een wens, geen levensdoel. Kevin zie ik nog bijna iedere vakantie.”

Beproeving

„In februari hoorde ik dat Google testexemplaren van de computerbril Google Glass beschikbaar stelde. Als Glass-explorer log ik mijn leven. Als ik een foto wil maken zeg ik ‘OK Glass, take picture.’ Al rij ik ondertussen auto. Met nog een commando staat-ie op Twitter. Ik zie het als sociaal experiment. Wat is de invloed op mensen als alles wat ze doen kan worden vastgelegd? Door de buurman, de overheid, Google. Ik observeer de reacties als ik ergens binnenkom. Ik broed op een project dat de privacydiscussie op scherp zet. Denk aan illegalen, mensenhandel. Google kan mijn bril op afstand uitzetten, dat risico neem ik.”

    • Brenda van Osch