‘Ik mis de liefde in mijn leven’

Sander Tinnemans en Maaike Verschuren waren 13 jaar samen en hebben een zoon, Jimi (8) en een dochter, Izabella (5).

Sander en Maaike, 31 december 1999 , millenniumfeest thuis.
Sander en Maaike, 31 december 1999 , millenniumfeest thuis.

„Ze was engelachtig, met een bijzonder mooi en lief gezicht, en een zachte stem. Ik leerde haar kennen op het feest van een vriend. Vrij snel zijn we gaan samenwonen. We leefden op een roze wolk: de dromerige fase van onze relatie. Concerten, feestjes, vakanties, veel samen, elkaar ontdekken. Maar nog zonder verantwoordelijkheden.

„Toen onze zoon geboren werd in 2005 en drie jaar later onze dochter, vond ik dat fantastisch. Het hebben van kinderen geeft een joy en een vreugde die ik nooit had willen missen. Maar tussen haar en mij was het een stuk minder leuk. Ik merkte dat wanneer er een kind komt, je als man eigenlijk niet meer bestaat. Alle aandacht gaat uit naar de moeder en het kind. Onze liefde erodeerde. Er kwamen steeds meer ruzies, met het huishouden als wapen. Ik voelde kilte en afwijzing en had het gevoel dat ik alles fout deed. Toch moest ik niet aan scheiden denken. Ik wilde alleen maar dat het weer goed kwam tussen ons.

„Maar het kwam niet goed. We raakten steeds gefrustreerder en reageerden dat op elkaar af. In de zomer van 2011 zei Maaike: ‘Ik kan het niet meer, het is op.’ Alsof ik door vier paarden uit elkaar getrokken werd. Ik zag dat het niet goed ging met haar, maar weigerde om daar onze relatie de schuld van te geven. Verwarrend genoeg kwam na die breuk de vriendelijke, zachtmoedige Maaike van vroeger terug.

„Financieel was het lastig om apart te gaan wonen en zo hebben we nog een jaar in betrekkelijke harmonie samengeleefd. In januari heb ik een anti-kraakwoning gevonden, waar we om beurten in trekken, zodat de kinderen in ons huis kunnen blijven.

„Er zijn nog steeds wel kleine irritatietjes, maar de kinderen zien ons weer samen lachen, praten, een film kijken. Wel mis ik de liefde in mijn leven, die innige verbondenheid. Die zou ik graag terugzien. Het liefst met haar, maar mijn verstand zegt: dat is een zinloze gedachte.”