Hoe overleef ik de vakantie met mijn vader?

Alleen met vader naar Londen of met moeder naar Parijs. De een-op-eenvakantie is in opkomst. „Ouders, breng ons niet naar de nulmeridiaan!”

Isis de Vries in Londen. Haar tip: „Ga niet naar dingen waar de kinderen dood neervallen van verveling.”

Normaal fietst Isis de Vries (12) het liefst tien meter van haar vader vandaan, maar afgelopen zomer bracht ze vijf hele dagen alleen met hem door in Londen. Het reisje stond al twee jaar gepland. Haar vader, Evert Jan de Vries, vond het een mooie manier om de overgang van de basisschool naar de middelbare school te markeren. Hij heeft zelf in Londen gewoond en wilde zijn oudste kind laten zien wat de wereld te bieden heeft. Ook voor zijn twee jongere kinderen heeft hij zo’n trip in petto. Raphael (10) uit Baarn ging dit jaar met zijn vader Joeri van Alphen een weekend naar Barcelona. Zijn vader had gezegd: als jij tien wordt, gaan we samen naar een stad in Europa. Raphael: „Tien is speciaal omdat je dan voor het eerst twee cijfers in je leeftijd hebt.” Van Alphen: „Een collega van mijn vrouw deed dat met zijn drie kinderen, dat vonden we een mooi ritueel.” Zijn dochter gaat als ze tien wordt met haar moeder naar Londen.

Een paar dagen weg met een jong kind, het is een trend, volgens Agnes van Duffelen, eigenaar van een pr-bedrijf voor de toeristische sector. „Ook verkeersbureaus zien dit”, zegt ze. „Wij verzorgen steeds vaker de publiciteit voor activiteiten die leuk zijn om met zoons of dochters te gaan doen.” Ook volgens Tiffany Verpoorte van het Frans verkeersbureau neemt de interesse voor de ouder-en-kindreizen toe. „Ouders vinden het belangrijk één op één tijd door te brengen met hun kind. Eventueel ter gelegenheid van een speciale gebeurtenis.”

‘Quality time’ noemt Henk van der Kooi, eigenaar van BBI Travel uit Groningen dat. „We zijn als ouders allemaal zo hard aan het werk, het is een moment om het kind even de volle aandacht te geven.” Van der Kooi organiseert vader-en-zoonreizen naar IJsland. Zelf nam hij zijn zoon mee naar een WK-voetbalwedstrijd in Zuid-Afrika en heeft hij met zijn dochter, nu zeven, een weekend naar Wenen gepland vanwege haar liefde voor ballet.

„Vakanties worden meer afgestemd op het kind”, zegt Van Duffelen. Haar broer ging met zijn zoon, die van lekker eten houdt, voor diens zestiende verjaardag naar Barcelona voor de tapas. Toen zijn jongste, gefascineerd door reptielen en draken, dezelfde leeftijd bereikte, reisde hij met hem naar Wales. Of hierdoor nu een verwende generatie ontstaat? Van Duffelen zegt: „Vroeger kreeg je vaak een geldbedrag als je voor je achttiende niet gerookt had bijvoorbeeld. Nu zie je vaker dat kinderen in plaats van geld een ‘ervaring’ cadeau wordt gedaan.” Dat past in de tijd, ook in het toerisme draait het om ‘beleving’, het zoeken naar unieke ervaringen. „We willen tegenwoordig graag terugkomen met een ‘apart verhaal’, bijvoorbeeld dat we in een dorpje hebben leren koken met ingrediënten die ze daar tweehonderd jaar geleden al gebruikten.”

Twee schoolvakanties die niet parallel liepen, waren voor Cornelie Leemhuis en haar ex-man Luut Voor in ’t holt een aanleiding allebei afzonderlijk met een kind op stap te gaan. Voor in ’t holt is met zijn dochter op Kreta in de Samariakloof gaan wandelen, Leemhuis ging met zoon Imme (11) naar Napels. „Pompeï was een oude wens van mij, en Imme houdt heel erg van pizza margherita. Napels is de stad waar de pizza margherita is uitgevonden.”

Ze kochten een reisgidsje en bekeken samen twee avonden op internet wat ze wilden gaan doen. Normaal is er altijd frictie op vakantie, omdat de twee kinderen van verschillende dingen houden. Leemhuis: „Omdat het programma nu was afgestemd op wat hij leuk vond, zat hij veel beter in zijn vel dan tijdens de vakanties met de hele familie. En ik kon helemaal intunen op zijn tempo.”

Stedentrips zijn bovendien relatief goedkoper geworden. „Naar veel steden vlieg je tegenwoordig voor een appel en een ei”, zegt Dagmar Jeurissen uit Haarlem van Kidskompas.nl, aanbieder van reisgidsen en apps voor stedenbezoek met kinderen. Met haar zoon James ging Jeurissen voor zijn zevende verjaardag naar Parijs. „Als je de Thalys op tijd boekt, heb je een retourtje voor 50 euro. Ik heb voor mijn zoon 39 euro betaald.” Ze ging met haar zoon naar het rioolmuseum naast de Eiffeltoren – „daar stinkt het ook echt” – en naar het pretparkje in Bois de Boulogne. „Zelfs saaie gebouwen als de Arc de Triomphe zijn leuk als je er spannende verhalen over kunt vertellen.” Haar jongste kind wordt in het voorjaar zeven, dan neemt ze hem mee naar Parijs.

Inspanning

De kinderen vonden het heus leuk, de een-op-eenstedentrip, maar de ouders vonden het zelf misschien nog wel leuker. „Je geeft jezelf er een minstens even zo groot cadeau mee als je kind”, zegt Joeri van Alphen. Hoewel het meer inspanning kan kosten dan ouders van tevoren verwachten. Leemhuis: „Het openbaar vervoer in Napels was een hindernis. Sommige treinen zien er uit als metro’s en omgekeerd, en dat komt allemaal samen op het station van Napels, in meerdere verdiepingen bovenop elkaar. Zoeken naar het juiste vervoersmiddel heeft ons wel eens drie uur op een dag gekost.” „Het is best hard werken om samen iets van een grote stad te zien”, zegt ook Evert Jan de Vries. Zeker als de interesses van ouder en kind niet helemaal dezelfde zijn. „Er zijn ook dingen die niet lukken, je bent uren aan het reizen, aan het wandelen. Het is goed als het kind zich kan blijven verheugen op wat er op het programma staat.”

    • Annemiek Leclaire
    • Tekst