Afrikaanse Unie stuurt 6000 en Frankrijk 1600 militairen naar CAR

Een speciale eenheid uit Frankrijk reed gisteren door Bangui tijdens vuurgevechten tussen islamitische en christelijke bendes.
Een speciale eenheid uit Frankrijk reed gisteren door Bangui tijdens vuurgevechten tussen islamitische en christelijke bendes. Foto AP/Jerome Delay

Het aantal militairen dat in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) aanwezig is om meer bloedvergieten in het land te voorkomen wordt fors opgeschroefd door Frankrijk en de Afrikaanse Unie. Frankrijk stuurt 1600 soldaten, de Unie 6000.

Frankrijk voerde het aantal soldaten eerder vandaag op van 1200 naar 1600, zo maakte president François Hollande bekend. Hollande besloot meteen nadat de VN-Veiligheidsraad unaniem had ingestemd met een Franse interventie en VN-vredesmacht in de CAR het aantal Franse troepen in het land te verdubbelen tot ongeveer 1200 man.

Vandaag zijn deze Franse militairen in de CAR gearriveerd en ze blijven zolang als nodig is om het land te stabiliseren, aldus Hollande. Hij meldt vanavond dat de Afrikaanse Unie hem heeft toegezegd om het aantal soldaten dat bijdraagt aan de militaire interventie te verhogen van 2400 naar 6000.

In hoofdstad Bangui, waar de afgelopen dagen hevige vuurgevechten plaatsvonden die aan ongeveer 300 mensen het leven hebben gekost, patrouilleren nu Franse militairen om verder bloedvergieten tussen moslimgroepen en christelijke milities voorkomen. Beide kampen worden beticht van talloze mensenrechtenschendingen.

Rebellengropen vechten om controle over goud-en diamantmijnen

Na een machtsovername in maart door overwegend islamitische rebellen van de gelegenheidscoalitie Séléka, is de CAR in een geweldsspiraal beland. Plunderende bendes hebben het op burgers en elkaar gemunt en vechten om controle over goud- en diamantmijnen. Couppleger Michel Djotodia had Frankrijk om steun gevraagd.

Hoewel Frankrijk, anders dan in de Sahel, niet veel directe economische belangen in de CAR zelf heeft, bestaat in Parijs de vrees dat de situatie in het land het toch al fragiele hart van Afrika verder kan destabiliseren. In Frankrijk is brede politieke steun voor de missie. De impopulaire Hollande heeft in eigen land nog weinig bewegingsruimte, maar wil Frankrijk op het internationale toneel als een van de politieke grootmachten laten meetellen.

    • Annemarie Coevert