Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Fortis maakte zich schuldig aan wanbeleid

Bank en verzekeraar Fortis heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid rondom de overname van ABN Amro in 2007. Dat oordeelde de Hoge Raad gisteren.

De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam oordeelde vorig jaar al dat Fortis zich schuldig had gemaakt aan wanbeleid, nadat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een zaak had aangespannen namens gedupeerde beleggers. Daarop ging de rechtsopvolger van Fortis, het Belgische Ageas, in cassatie. Dat beroep heeft de Hoge Raad nu verworpen.

Volgens het arrest heeft het Belgisch-Nederlandse Fortis onder meer „welbewust selectieve en onevenwichtige informatie” verstrekt en „tekortschietend communicatiebeleid” gevoerd. Van een systeembank als Fortis mocht „meer kennis en inzicht” worden verwacht, oordeelde de Hoge Raad. Door deze uitspraak wordt het mogelijk om de voormalige bestuurders van Fortis aansprakelijk te stellen voor de schade die beleggers hebben geleden.

ABN Amro werd in 2007 door Fortis, RBS en Banco Santander overgenomen. Fortis legde destijds 24 miljard euro neer voor het Nederlandse deel van ABN Amro. Uiteindelijk slaagde het Fortis er niet in de overname volledig te financieren. In oktober 2008 werd de Nederlandse tak vervolgens genationaliseerd en weer ABN Amro genoemd.

De VEB noemt de uitspraak van gisteren op zijn website „goed nieuws voor gedupeerde Fortis-beleggers die nu al lange tijd wachten op genoegdoening”. Met deze uitspraak kunnen gedupeerden proberen een schadevergoeding te eisen. De VEB rekent op een „stevige strijd” met Ageas en de voormalig bestuurders. Er lopen in Nederland en België nog veel andere procedures tegen de voormalige Fortis-top, zowel strafrechtelijk als civiel.