Extra Franse troepen gearriveerd in Centraal-Afrikaanse Republiek

Een Frans militair voertuig op patrouille in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Een Frans militair voertuig op patrouille in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Foto Reuters / Herve Serefio

De eerste kolonne van extra militairen die Frankrijk naar de Centraal-Afrikaanse Republiek stuurt is vanmiddag de grens van het door geweld verscheurde land gepasseerd. Dat meldt persbureau AFP. De soldaten zouden door de lokale bevolking met gejuich (‘Merci! Merci!’) zijn begroet.

De Franse president Hollande besloot meteen nadat de VN-Veiligheidsraad unaniem had ingestemd met een Franse interventie en VN-vredesmacht in de CAR het aantal Franse troepen in het land te verdubbelen tot ongeveer 1200 man. In hoofdstad Bangui, waar de afgelopen dagen hevige vuurgevechten plaatsvonden die aan ongeveer 300 mensen het leven hebben gekost, patrouilleren nu Franse militairen om verder bloedvergieten tussen moslimgroepen en christelijke milities voorkomen.

Franse operatie in CAR zal paar maanden duren

Terwijl Hollande bij zijn aantreden had aangekondigd nieuwe relaties op basis van “gelijkwaardigheid” met Afrika te willen aanknopen, is dit al de tweede keer in een jaar tijd dat hij troepen naar een voormalige kolonie stuurt om orde op zaken te stellen. Ook in Mali zijn nog altijd bijna 3.000 Franse soldaten aanwezig.

Maar de twee operaties zijn onvergelijkbaar, zei hij. In de CAR moet een “humanitaire catastrofe” voorkomen worden, terwijl Frankrijk in Mali een “terroristische invasie” tegenhield. Operatie ‘Sangaris’, vernoemd naar een tropisch vlindertje, zal naar verwachting een paar maanden duren, waarna een Afrikaanse vredesmacht onder VN-vlag het werk overneemt.

Bekijk onze fotoserie over de Centraal-Afrikaanse Republiek:

Spiraal van geweld sinds machtsovername Seleka

Na een machtsovername in maart door overwegend islamitische rebellen van de gelegenheidscoalitie Séléka, is de CAR in een geweldsspiraal beland. Plunderende bendes hebben het op burgers en elkaar gemunt en vechten om controle over goud- en diamantmijnen. Couppleger Michel Djotodia had Frankrijk om steun gevraagd.

Hoewel Frankrijk, anders dan in de Sahel, niet veel directe economische belangen in de CAR zelf heeft, bestaat in Parijs de vrees dat de situatie in het land het toch al fragiele hart van Afrika verder kan destabiliseren. In Frankrijk is brede politieke steun voor de missie. De impopulaire Hollande heeft in eigen land nog weinig bewegingsruimte, maar wil Frankrijk op het internationale toneel als een van de politieke grootmachten laten meetellen.

Lees ook de reportage die onze correspondent Koert Lindijer ondanks in de Centraal-Afrikaanse Republiek maakte (click here for the English version).

    • Pim van den Dool