Geen gebrek aan vrouwen, maar aan vrouwen die toestemmen

None

Het artikel Vrouwen zijn te genuanceerd voor tv (NRC, 3 dec.) vertelt weinig nieuws. Vrouwen zijn niet stellig en daardoor minder interessant, ze staan niet in de krant en dus niet op het netvlies van de redacteur. Het artikel gaat uit van de veronderstelling dat redacties niet willen. Zelf maak ik Vragenvuur – een politiek programma op de lokale televisie in Amsterdam en ik wil vrouwen aan tafel.

Elke uitzending hebben we ten minste drie politici in de uitzending om te reageren op vragen van Amsterdammers. En helaas zijn het in veel gevallen mannen die aanschuiven. Vrouwen benader ik als eerste.

Maar je kunt wel bellen en hen uitnodigen, vaak krijg je dan te horen dat het niet past in het schema van de dag, of dat de opname juist tijdens de yoga-avond is (tijd voor jezelf), soms moeten mediaoptredens eerst in de fractie worden besproken (ze hebben geen telefoon?) of is het te kort dag en kunnen ze zich niet voorbereiden (maar wel twee dagen later in een raadscommissie het woord voeren).

Laatst wist een politica ’s middags te vertellen dat ze ’s avonds niet telefonisch een reactie kon geven, omdat ze dan juist op de fiets zou zitten (afstappen?).

Met teksten als ‘zie het als een kans/ ik kan nog met de volgorde schuiven/ die akelige Jeroen Pauw is er niet/ ik wil je fractievoorzitter wel bellen’ ga ik tegenwoordig de discussie aan. Zonder resultaat.

Ik hoef de vrouwen niet te zoeken, ik zou graag willen dat ze ‘ja’ zeggen. Iemand tips?

Anne Graumans

    • Anne Graumans