Eitjes in de fruitschaal

None

Op het aanrecht ligt een bruine banaan. Bah. Maar het fruitvliegje wrijft in zijn pootjes van geluk. Dat wordt weer smullen!

Fruitvliegjes eten niet alleen fruit, ze leggen er ook hun eitjes in. Dan kunnen de kleine larven meteen gaan eten als ze uit het ei kruipen.

Zouden fruitvliegjes eigenlijk lievelingsfruit hebben? Als ze mogen kiezen, waar leggen ze het liefst hun eitjes op? Niemand had het ooit onderzocht.

Biologen uit Duitsland weten het nu wel. Ze deden een simpel experiment. Zij hadden allerlei soorten fruit uitgestald. Er waren bananen, peren, sinaasappels, aardbeien, pruimen, kersen, druiven, dadels en nog veel meer lekkers. Daarna lieten ze dertig zwangere fruitvliegjes los. De vliegjes mochten zelf weten in welk fruit ze hun eitjes legden.

De biologen zagen al snel: de sinaasappel is favoriet. De vliegjes legden samen wel honderd eitjes in de sinaasappel, en maar dertig in het andere fruit. In de sinaasappelschil zitten stofjes die fruitvliegjes lekker vinden ruiken, ontdekten de biologen. Maar waarom?

Ze denken dat fruitvliegjes voor sinaasappels kiezen omdat die zo’n dikke schil hebben. De vliegjes leggen hun eitjes op zachte, rotte plekken. Als de larfjes uitkomen, eten ze zich een weg naar binnen, diep de sinaasappel in. Daar zijn de larfjes beschermd tegen roofinsecten, zoals wespen. Want de fruitvliegmoeder weet: onder een sinaasappeldak zit je veilig.

Lucas Brouwers

Bron: Current Biology, 5 december.

    • Lucas Brouwers