Egyptische rechtbank laat jonge vrouwelijke betogers vrij

De jonge Morsi-aanhangers vandaag in de rechtbank in Kairo. Foto AP / Eman Helal

Een rechtbank in Kairo heeft vanmiddag 21 jonge Egyptenaren, onder wie zeven minderjarigen, op borgtocht vrijgelaten. De jongeren waren eerder tot zware gevangenisstraffen veroordeeld vanwege het betuigen van steun aan de afgezette oud-president Mohammed Morsi.

De celstraffen voor veertien meerderjarige vrouwen, die werden veroordeeld tot elf jaar cel, zijn omgezet in één jaar gevangenisstraf, maar hun straf wordt eveneens opgeschort. Van zeven tienermeisjes, die eerst in de cel moesten blijven tot ze achttien jaar waren, werd de straf omgezet in een proeftijd van drie maanden.

De vrouwen werde nveroordeeld voor deelname aan een demonstratie op 31 oktober in Alexandrië waarin het herstel van president Morsi werd geëist. Ze werden aangeklaagd wegens lidmaatschap van een “terroristische organisatie”. Het proces tegen de vrouwen was mogelijk omdat in Egypte een nieuwe protestwet werd aangenomen. Deze verbiedt alle betogingen die niet ruim op voorhand zijn aangevraagd en goedgekeurd. Ook zijn samenscholingen van meer dan tien personen in Egypte nu verboden.

De veroordeling van de vrouwelijke betogers op 27 november leidde tot ophef binnen en buiten Egypte. Human Rights Watch bekritisieerde de vonnissen als “schaamteloos”.

    • Pim van den Dool