Een masterclass over desem

Hoewel lang niet alle liefhebbers ervan doorgronden wat het precies betekent, is zuurdesembrood een toverwoord. Het heeft het aura van ‘ambachtelijk’ en dat klopt ook, want je kunt het zelf maken van volstrekt natuurlijke producten. In zijn boek met de grappige titel ‘Ik bak geweldig, jij trouwens ook’ leert Edwin Klaasen zijn lezers bakken en

Hoewel lang niet alle liefhebbers ervan doorgronden wat het precies betekent, is zuurdesembrood een toverwoord. Het heeft het aura van ‘ambachtelijk’ en dat klopt ook, want je kunt het zelf maken van volstrekt natuurlijke producten.
In zijn boek met de grappige titel ‘Ik bak geweldig, jij trouwens ook’ leert Edwin Klaasen zijn lezers bakken en de desemstarter die tot zuurdesembrood leidt is in het boek een belangrijk onderwerp. Nu heeft Edwin op dit blog al eerder een vrijwel compleet videorecept voor zuurdesembrood gegeven, maar in deze video gaat hij dieper in op de zelf te maken desemstarter. Onder hobbybakkers is dit een hot item: zo’n desem moet net als een huisdier telkens ‘gevoed’ worden met alle huisdierperikelen van dien. Men praat over het eigen desem zelfs in termen van ‘schatje.’
Een eigen desem en de kwaliteit en werking ervan is van tal van factoren afhankelijk, eenmaal op de rit van een broodbak-routine ontstaat er een volstrekt ‘eigen’ brood, dat geen bakker precies na kan maken.

    • Ronald Hoeben