Eén grote toernee door immens land

Brazilië wil elke uithoek aan de wereld laten zien

‘Alles in één ritme’, zo luidt de officiële slogan van het WK voetbal waarmee Brazilië zich aan de wereld wil presenteren.

Nu de 32 deelnemers zijn verdeeld over acht verschillende groepen begint het eindtoernooi opeens te leven. Maar een half jaar voordat op 12 juni 2014 in São Paulo de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië wordt gespeeld, lopen diverse zaken nog fors uit de maat.

Zo is het stadion in São Paulo waarschijnlijk niet voor april gereed. De stadions in Curitiba en Cuiabá halen de deadline evenmin en verscheidene infrastructurele projecten lopen flink achter op schema. Maar de FIFA maakt zich daar veel drukker om dan het organisatiecomité.

Brazilië wil zich met het WK in al zijn facetten aan de wereld laten zien. Het voetbalgekke land investeerde meer dan tien miljard euro om in twaalf verschillende speelsteden een totaal van 64 wedstrijden af te werken. Bewust is ervoor gekozen alle deelnemers het immense land door te laten trekken. Dit wordt het WK van de enorme verplaatsingen én van de wisselende (weers)omstandigheden.

Er zit een wereld van verschil tussen Manaus in de Amazone en Porto Alegre in het zuidelijke puntje. De afstand tussen de twee speelsteden bedraagt niet alleen 4.600 kilometer, maar ook de klimatologische omstandigheden zijn volstrekt anders. Een verschil van zomer en winter.

De Confederations Cup – de generale repetitie voor het WK – verliep afgelopen zomer met een titel voor Brazilië in sportief opzicht uitstekend. Maar dat honderdduizenden Brazilianen het voetbaltoernooi aangrepen om te protesteren tegen de slechte sociale voorzieningen maakt duidelijk dat in Brazilië niet iedereen hetzelfde ritme volgt.

    • Koen Greven