Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Directeur Stadsschouwburg A’dam: te veel kunst in Nederland

Melle Daamen, directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg, bij het originele bronzen beeld van Simon Carmiggelt.
Melle Daamen, directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg, bij het originele bronzen beeld van Simon Carmiggelt. Foto ANP / Evert Elzinga

Nederland heeft te veel kunstgezelschappen. Dat schrijft Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam en lid van de Raad voor Cultuur vandaag op persoonlijke titel in NRC Handelsblad.

Waarom zou Nederland bijvoorbeeld een instituut als Het Nationaal Ballet moeten hebben en een dure balletopleiding? “Kan de ballettraditie niet beter in bijvoorbeeld Parijs en Petersburg verankerd zijn?” Dat wil volgens Daamen niet zeggen dat er in Nederlad geen balletdansers meer te zien zouden zijn. “Die worden dan ingevlogen of ingehuurd.”

Ook pleit hij voor minder programmeurs en curatoren (“Kunnen de zes grote moderne kunstmusea niet de collectie moderne kunst van het Rijksmuseum invullen?”) en minder toneelgroepen. “Dat grote aantal, allemaal vastgelegd in subsidieregelingen, doet de kunsten geen goed.”