Familie Mandela: we hebben een groot man verloren - koning woont dienst bij

Een bloemenzee buiten de woning van Mandela in Houghton, Johannesburg.
Een bloemenzee buiten de woning van Mandela in Houghton, Johannesburg. AFP/Flippo Monteforte

Voor het eerst sinds het overlijden van de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela heeft de familie naar de buitenwereld gereageerd op het verlies in een verklaring: ‘We hebben een groot man verloren, een zoon van de aarde.’

Luitenant-generaal Temba Templeton Matanzima, woordvoerder namens de familie, las de verklaring vandaag voor voor journalisten in Johannesburg. Die luidt:

“De pilaar van de grote Mandela-familie is niet langer fysiek onder ons, maar zijn geest is nog altijd bij ons. We hebben een groot man, een zoon van de aarde verloren, wiens grootheid zichtbaar was door de eenvoud van zijn aard.

Hij was een zorgzame familieleider die voor iedereen tijd nam. In die rol zullen we hem enorm missen.”

Een week van nationale rouw in Zuid-Afrika

Nelson Mandela werd 95 jaar oud. Op 15 december zal hij worden begraven, er volgt eerst een week van nationale rouw.

Dinsdag wordt een officiële herdenkingsdienst gehouden in het Soccer City-stadion in Johannesburg. In het stadion passen zo’n 95.000 mensen. Van 11 tot 13 december zal Madiba, zoals Mandela’s bijnaam luidt, opgebaard liggen in het Uniegebouw in Pretoria, de zetel van de Zuid-Afrikaanse regering.

Koning Willem-Alexander woont herdenkingsdienst bij

Koning Willem-Alexander en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wonen dinsdag in Johannesburg de herdenkingsdienst voor Mandela bij, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vanavond bekend.

De koning is van plan woensdag in Pretoria persoonlijk afscheid de nemen van de antiapartheidsstrijder, die ligt opgebaard in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering. Timmermans reist na de herdenkingsdienst weer terug naar Nederland omdat hij verplichtingen in de Tweede Kamer heeft.

Of de koning ook bij de begrafenis van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika is, wilde een woordvoerder van de RVD niet zeggen tegenover persbureau Novum. Premier Mark Rutte (VVD) zei gisteren al dat de koning er mogelijk bij is. Rutte reist mogelijk zelf ook af naar Zuid-Afrika.

Zuma roept op tot bidden

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma riep gisteren alle Zuid-Afrikanen op om samen te komen in hun woningen, gebedshuizen en andere plekken om te bidden, te mediteren en terug te kijken op Mandela’s leven. Hij bedankte alle Zuid-Afrikanen voor de steun en het respect dat ze hebben getoond sinds Mandela in juni werd opgenomen met een longontsteking.

Maandenlang was Mandela ‘kritiek, maar stabiel’

Mandela, die 8 juni in het ziekenhuis in Pretoria werd opgenomen met een longontsteking, kampte al maanden met terugkerende problemen aan zijn luchtwegen. De toestand van Mandela werd steeds beschreven als kritiek, maar stabiel. Bij zijn ziekenhuisopname in juni werd er al ernstig rekening mee gehouden dat hij zou sterven. Hij hield het onverwachts echter langer vol. In september werd hij zelfs ontslagen uit het ziekenhuis, omdat hij volgens zijn artsen thuis op hetzelfde niveau intensieve zorg kon krijgen.

Meer:

Lees hier een uitgebreide necrologie van Nelson Mandela door NRC-journalist Bram Vermeulen.
Bekijk hier een fotoserie over Nelson Mandela, in prachtige zwart-witbeelden.
Lees hier de reacties van wereldleiders.

    • Annemarie Coevert