checkt ‘EU geeft 500.000 euro subsidie voor FarmVille-boerderij’

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

Dat stond op 26 mei in nrc.next.
Dat stond op 26 mei in nrc.next.

De aanleiding

Het online spelletje FarmVille. Je kent het wel. Een spel waarin je als boer je eigen digitale boerderij onderhoudt. Of je vrienden hebben je ooit via Facebook uitgenodigd om mee te spelen. Waarschijnlijk domineerden hun scores je tijdlijn en heb je uit frustratie de spelletjesinstellingen in je Facebookaccount aangepast.

In plaats van het spelletje uit je leven te bannen, had je beter een digitale boerderij kunnen beginnen. Volgens sommige media zou dat spel je zo een paar ton rijker kunnen maken. Zo meldde een aantal websites dat acht Roemenen op basis van een ‘fictieve boerderij’ die zij bouwden in het spel FarmVille, 500.000 euro aan landbouwsubsidies ontvingen van de Europese Unie. In 2010 hebben ze die subsidie voor het houden van koeien aangevraagd bij de EU.

Het ging alleen niet om een echte boerderij maar om een fictieve FarmVille-boerderij, meldde onder meer nutech.nl en ondernemer.nl. De website gamer.nl had als kop: ‘EU geeft 500.000 euro subsidie aan fictieve FarmVille-boerderij’. De Roemenen zouden 100 tot 150 euro per koe ontvangen en zij beweerden in totaal 1860 koeien op hun boerderij te houden.

Is dit een broodje-aap-verhaal of een ‘oeps’ van de EU?

Waar is het op gebaseerd?

Het verhaal op nutech.nl verwijst naar een artikel dat is verschenen op een lokale editie van de Roemeense nieuwssite Adevarul. Dat artikel heeft in de kop inderdaad het woord FarmVille staan, maar het spelletje wordt in de rest van het verhaal niet genoemd.

En, klopt het?

Een Roemeense journaliste legt ons uit wat er is gebeurd. Er zijn inderdaad acht mannen in Roemenië die een aanvraag hebben ingediend voor landbouwsubsidies van de EU. Zij hadden in 2010 ‘op papier’ een boerderij gebouwd en daarvoor geld gekregen. Nu blijkt echter dat die boerderij helemaal niet bestaat.

Woensdagochtend werd in de kop van het Roemeense artikel een link gelegd met het spelletje FarmVille, gewoon om de lezer aan te zetten tot lezen. Woensdagavond heeft de Britse nieuwssite Metro het verhaal overgenomen en daar een eigen draai aan gegeven. De acht Roemen waren volgens de krant ‘FarmVille-fans’ en hun actie was ‘geïnspireerd’ door het spel.

De Nederlandse sites meldden vervolgens donderdagmiddag dat de acht mannen voor een FarmVille-boerderij subsidie kregen van de EU.

We checken het nog even bij de Europese Commissie. Een woordvoerder bevestigt dat de berichtgeving in de media onjuist is. De Roemeense autoriteiten onderzoeken op dit moment de fraudezaak van de acht Roemenen die voor een niet-bestaande boerderij mogelijk subsidie hebben ontvangen. De zaak heeft niets te maken met het online spel FarmVille.

Conclusie

Een aantal sites meldde donderdagmiddag dat acht Roemenen 500.000 euro aan landbouwsubsidie ontvingen van de EU, nadat ze een boerderij bouwden in het onlinespel FarmVille. Maar er blijkt geen sprake van een link met FarmVille en daarom beoordelen we het verhaal als onwaar.

Ook een bewering zien langskomen die je graag gecheckt zou willen zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt

    • Maral Noshad Sharifi