Achter de NRC Boeken top-50: gratis ebook met besprekingen van dé 25 Nederlandse romans van de afgelopen 5 jaar

Nog nooit reageerde u zoveel op een Boekenblogje als op ons overzicht van dé vijftig boeken van de afgelopen vijf jaar. Vandaar deze actie: een gratis ebook met recensies van de 25 Nederlandse lijstromans.

Die Nederlandse romans zijn niet per se de beste romans van de laatste vijf jaar, schrijft NRC Boekenredacteur Arjen Fortuin in de inleiding van Lees! Lees! Lees!. Ze staan opgenomen in dat ‘niet al te zwaarwichtige overzicht’ omdat ze de afgelopen vijf jaar de aandacht trokken. En aandacht trokken die romans volgens Fortuin:

“doordat ze een kleine groep in vervoering brachten, doordat ze duizenden lezers naar de winkel deden rennen of doordat ze een maatschappelijk debat aanzwengelden.”

Het zijn stuk voor stuk titels die literatuurliefhebbers gelezen moeten hebben. Zeer lezenswaardige titels, “al zal er geen mens zijn die ze allemaal goed vindt.”

Volgende week verschijnt ook het ebook met de recensies van dé vijfentwintig internationale romans van de afgelopen vijf jaar.

Experimenteren met ebooks

Het gratis ebook van NRC Boeken is een van de in totaal vijf nieuwe ebooks die NRC deze week heeft gepubliceerd. Samen met Lees! Lees! Lees! verschenen er deze week ebooks over Nelson Mandela, geluk en jazzhelden. Een experiment, schrijft NRC hoofdredacteur Peter Vandermeersch op zijn blog, dat de komende tijd voortgezet gaat worden.

    • Roderick Nieuwenhuis