Abstracte kunst uit Duitsland, maar zonder zware heiligheid

Günther Förg (1952 -2013)

Hij ging tot aan de grens van wat nog een compositie is of niet. De Duitser Günther Förg maakte naam met abstracte kunst. Het Rotterdamse vervoerbedrijf sloopte een van zijn werken na elf jaar.

De Duitse kunstenaar Günther Förg is donderdag op 61-jarige leeftijd overleden in Zwitserland. Förg werd eind jaren zeventig bekend als schilder die vrijmoedig omging met de abstracte traditie, met minimalisme en abstract expressionisme. Net als zijn generatiegenoot Blinky Palermo haalde Förg het zware, heilige van deze traditie af, en verving het door een speelse, ironische toets. Hij schilderde niet met verbetenheid, maar met nonchalance. Förg schilderde niet alleen op doek, maar ook op ongebruikelijker dragers als lood of koper. Vaak betrok hij een hele ruimte bij zijn schilderijen, waardoor het een soort installaties werden. Over zijn werk zei hij in 1995 in een interview met deze krant: „Ik wilde tot de grens gaan van wat nog een compositie is en wat niet – wat we nog waarnemen als kunst, en wat geklodder wordt.”

Volgens Rudi Fuchs, Förgs kampioen in Nederland, kon de abstracte schilderkunst bij iemand als Förg eindelijk al zijn mogelijkheden ontvouwen.

In de jaren tachtig begon Förg ook fotografische werken te exposeren. Hij legde vooral modernistische en fascistische gebouwen vast, afgewisseld met intieme portretten.

In 1992 nam Förg deel aan de Documenta in Kassel. Hij speelde in 1995 de hoofdrol op een van Rudi Fuchs’ Couplet-tentoonstellingen in het Stedelijk Museum. Förg schonk het museum een groot aantal aquarellen, foto’s en schilderijen. In Nederland exposeerde Förg ook in museum Boijmans Van Beuningen en in het Haags Gemeentemuseum, waar hij een wandschildering in het trappenhuis maakte. In 1988 installeerde hij in het metrostation Eendrachtsplein in Rotterdam twee lange panelen spiegelend glas, die er tot 1999 bleven hangen – toen werden de spiegelwanden, bijgenaamd de Dubbelspion, onaangekondigd gesloopt door het Rotterdamse vervoerbedrijf. In de Rotterdamse Doelstraat staat de sculptuur Tor und Stele van Förg, uit 1994.