Zeker 300 doden sinds gisteren in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Een speciale eenheid uit Frankrijk reed gisteren door Bangui tijdens vuurgevechten tussen islamitische en christelijke bendes. Foto AP/Jerome Delay

Tijdens de hevige vuurgevechten in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn sinds gisteren, nadat Frankrijk een militair offensief (CAR) startte in het land, zeker 300 mensen omgekomen. Dat meldt het Rode Kruis vanavond tegenover persbureau AFP.

Dit aantal loopt naar verwachting nog verder op. Na zonsondergang is het Rode Kruis gestopt met het verzamelen van lichamen in de stad Bangui, maar die liggen nog wel op straat. Het is het zwaarste geweld van de afgelopen negen maanden en de vrees bestaat dat het bloedbad van de afgelopen dagen zal leiden tot vergeldingsacties.

Duizenden inwoners vluchtten naar het vliegveld

Duizenden mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn vandaag naar de luchthaven in de hoofdstad Bangui gevlucht. Ze proberen op het vliegveld, dat bewaakt wordt door het Franse leger, te ontkomen aan het geweld dat tussen moslims en christenen woedt.

Gevechten tussen islamitische rebellen, die in maart de macht grepen, en christelijke milities kostten eerder deze week al aan ruim honderd mensen het leven. De mensen die naar het vliegveld zijn gevlucht hoeven niet te rekenen op een vlucht het land uit, aan boord van een van de Franse toestellen. Maar toch staan ze te juichen, met vodden te zwaaien die dienst doen als vlag, en op plastic emmers te trommelen.

VN gaf mandaat voor militair ingrijpen door Frankrijk

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besloot gisteren Franse en Afrikaanse troepen een mandaat te geven om de CAR te stabiliseren. Het land verkeert in chaos na de val van president François Bozizé in maart. Overwegend islamitische rebellen terroriseren christelijke burgers, die op hun beurt milities hebben gevormd om terug te slaan.

De Franse militairen hebben onder meer de beschikking over helikopters. Het onmiddellijke doel bij de interventie is het weer veilig maken van de straten, zei de Franse minister van defensie Le Drian tegenover persbureau AP:

“We moeten er voor zorgen dat de vandalen, bandieten en militieleden weten dat zij hun slagen niet meer kunnen uitvechten in de straten van Bangui.”

De EU stelt vijftig miljoen euro beschikbaar om de militaire operatie door Frankrijk te steunen. Reden dat Frankrijk ingrijpt is dat dit land als enige EU-land troepen in de buurt heeft, de regio kent en nog steeds grote verantwoordelijkheid voelt voor zijn oude koloniën.

    • Annemarie Coevert